AI die leert als mensen: Een stap dichterbij

FFrits 31 juli 2023 00:31

Wetenschappers van de Ohio State University beweren dat ze dichter bij het creëren van een kunstmatige intelligentie zijn die menselijk leren kan nabootsen. Dit kan implicaties hebben voor gebieden zoals zelfrijdende auto's en de veiligheid van AI-systemen.

AI die leert als mensen

Onderzoekers van de Ohio State University hebben een proces genaamd 'voortdurend leren' geanalyseerd tijdens een conferentie over machine learning in Honolulu. Dit proces stelt een computer in staat om continu nieuwe vaardigheden te verwerven zonder eerdere kennis te vergeten - vergelijkbaar met hoe mensen voortbouwen op eerdere ervaringen om nieuwe dingen te leren. De studie onthulde dat kunstmatige neurale netwerken kunnen lijden aan 'catastrofaal vergeten', wat betekent dat naarmate ze nieuwe taken op zich nemen, ze informatie verliezen uit eerdere training. Dit kan problemen opleveren naarmate de samenleving meer vertrouwt op AI-systemen in gebieden zoals zelfrijdende auto's.

Verscheidenheid in training verhoogt AI efficiëntie

Het team zei dat, net als mensen, kunstmatige netwerken beter informatie behouden wanneer ze getraind worden op diverse, verschillende taken in plaats van taken die kenmerken delen. Het algoritme vroeg verschillende taken leren, breidt zijn capaciteit uit om nieuwe informatie op te nemen. Deze bevindingen brengen wetenschappers dichter bij het ontwikkelen van een AI die levenslang, menselijk-achtig leren tentoonstelt. Hierdoor kunnen algoritmen sneller opgeschaald worden en aangepast aan veranderende omgevingen.

Het onderzoek van de Ohio State University werd gepresenteerd op de 40ste jaarlijkse International Conference on Machine Learning. Het was een van de tientallen presentaties op het evenement. De conferentie presenteerde ook werk van een team van MIT dat zei dat het een techniek had ontwikkeld die de creatie van dieptevervalsing kon verstoren door minuscule disruptieve stukjes code in bronafbeeldingen te injecteren. Techgigant Google verklaarde dat zijn AI- en machine learning-onderzoek is opgenomen in meer dan 80 wetenschappelijke papers opgenomen in het ICML-programma.

Machine learning met sociaal doel

Shakir Mohamed, directeur voor wetenschap, technologie en samenleving bij Google DeepMind, gaf een keynote speech over het sturen van machine learning met sociaal doel. Google DeepMind is een belangrijke sponsor van het evenement. 'Van gezondheidszorg tot klimaatverandering, machine learning heeft een enorm potentieel om grote uitdagingen aan te gaan en de samenleving vooruit te helpen,' zei Mohamed in een blogpost.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.