AI: Een nieuwe voorleestool van HEMA

FFrits 17 november 2023 19:46

HEMA komt met een nieuw concept: een door AI gegenereerd, gepersonaliseerd slaapverhaaltje dat wordt geleverd met de aankoop van een kinderpyjama. De tool wordt geactiveerd door het scannen van een QR-code, maar is het net zo effectief als een traditioneel prentenboek?

AI-slaapverhaaltjes van HEMA

In een poging ouders en kinderen te stimuleren om vaker voorleesverhalen te gebruiken, heeft HEMA een uniek concept bedacht. Bij de aankoop van hun nieuwste kinderpyjama's krijgt men toegang tot een door AI gegenereerd, gepersonaliseerd slaapverhaaltje. HEMA hoopt dat deze unieke, persoonlijke verhalen kinderen zal helpen beter te slapen en ouders te enthousiasmeren voor het voorleesritueel. Hoewel deze AI-verhalen geen illustraties bevatten, kunnen ze zo vaak als gewenst worden gegenereerd door de bijgeleverde QR-code constant opnieuw te scannen.

Voorlezen voor het slapengaan is niet alleen een plezierig ritueel voor zowel ouders als kinderen, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor de taalontwikkeling van kinderen. Volgens pedagoog Marijke Bos van Stichting Lezen, draagt het voorleesmoment bij aan de voorbereiding op het echte lezen. Kinderen die ervan genieten om te worden voorgelezen, hebben mogelijk een voordeel wanneer ze leren lezen op de basisschool, en het kan zelfs hun algehele schoolprestaties verbeteren.

Fysieke prentenboeken vs AI-verhalen

Ondanks de aantrekkelijkheid van gepersonaliseerde verhalen, zijn er enkele beperkingen. Volgens pedagoog Marijke Bos kunnen fysieke prentenboeken vaak beter zijn voor de ontwikkeling van het inlevingsvermogen van het kind. Ze stellen kinderen bloot aan nieuwe ervaringen, zoals het zien van een tram in een stad als het kind zelf in een dorp woont. Alleen het voorlezen van dit soort korte, gepersonaliseerde AI-verhalen kan ertoe leiden dat het kind een deel van deze waardevolle ervaringen mist.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.