AI: Een tweesnijdend zwaard op de arbeidsmarkt

FFrits 14 januari 2024 10:31

Volgens Denis Machuel, de topman van 's werelds grootste uitzendconcern Adecco, zal de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) zowel banen kosten als creëren. Deze technologische revolutie brengt zowel ontwrichting als kansen mee.

De revolutie van AI op de arbeidsmarkt

Denis Machuel, de topman van Adecco, benadrukt dat de technologische ontwikkeling achter chatbots zoals ChatGPT waarschijnlijk zal leiden tot een grote omwenteling op de arbeidsmarkt. Deze omwenteling kan worden gezien als de grootste ontwrichting en revolutie in decennia. Volgens Machuel zal de technologie een beter begrip van de interactie tussen mensen en markten mogelijk maken, maar zal het tegelijkertijd complexiteit met zich meebrengen.

AI: Een bedreiging en een kans

Het is een feit dat kunstmatige intelligentie bepaalde taken van mensen kan overnemen. Echter, volgens Machuel, zal dit ook leiden tot een toestroom van meer data en nieuwe manieren om naar verbanden, producten en diensten te kijken. Dit betekent dat er ondanks het verlies van sommige banen, nieuwe banen zullen worden gecreëerd om deze complexiteit te beheersen en de kansen te benutten die deze nieuwe data biedt.

Volgens Machuel, zullen dienstverlenende beroepen waarschijnlijk zwaarder getroffen worden dan productiebanen. Dit komt doordat AI vooral taken overneemt die betrekking hebben op het berekenen, verzamelen en verwerken van informatie. Desondanks benadrukt Machuel dat dit niet per se iets negatiefs is. De taken die geautomatiseerd kunnen worden, zijn vaak de minst opwindende taken. Door deze te automatiseren, krijgen mensen meer tijd om zich te concentreren op de leukere aspecten van hun werk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.