AI en de ingrijpende impact op de maatschappij

FFrits 27 november 2023 18:32

De impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de samenleving is aanzienlijk en kan worden vergeleken met innovaties zoals de komst van het internet, de computer of zelfs de verbrandingsoven. Tijdens een recente aflevering van Cybersessies AI, een populair programma dat zich richt op AI en de snelle ontwikkelingen in het veld, werd hierover gediscussieerd.

De revolutionaire impact van AI

AI wordt vaak vergeleken met de komst van het internet, maar het is misschien wel nog groter. Volgens techondernemer Ali Niknam is AI een systeemtechnologie die je overal kunt gebruiken, steeds goedkoper wordt om toe te passen en die je heel makkelijk met andere innovaties kunt gebruiken. Het is een technologie die systematisch de samenleving verandert, zoals ook de introductie van de verbrandingsoven, elektriciteit en de computer hebben gedaan.

Overheidsbeleid en AI

Haroon Sheikh, wetenschapper en hoogleraar, publiceerde twee jaar geleden een uitgebreid rapport met AI-adviezen voor de overheid. Het rapport adviseert hoe de overheid kan bijdragen om de technologie in te bedden. Sinds de komst van generatieve AI gebeurt er veel bij de regering om de adviezen op te pakken. Volgens Sheikh zijn er meer maatregelen en adviezen nodig om bij te blijven met de snelle ontwikkelingen in AI.

De schaduwkant van AI

AI heeft ook een keerzijde, zoals het fenomeen deepfake. Onlangs werd Ali Niknam, CEO van Bunq, slachtoffer van een poging tot oplichting door een AI-kloon. Dit toont aan dat er met de ontwikkeling van AI ook nieuwe risico's en uitdagingen ontstaan. Het is volgens Niknam belangrijk om veiligheidsmaatregelen in te bouwen bij deze technologie, net zoals we dat bij auto's met autogordels hebben gedaan.

RTL Z heeft in samenwerking met Kickstart AI de serie 'Cybersessies AI' uitgezonden, waarin de positieve kanten van artificial intelligence worden belicht. Het eerste seizoen zit erop en er wordt al gesproken over een nieuw seizoen, omdat er nog veel te bespreken is over AI.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.