AI en futuristische innovaties rijden de auto-industrie: Highlights van CES 2024

FFrits 12 januari 2024 07:03

De jaarlijkse technobeurs CES 2024 in Las Vegas was een speeltuin voor auto-industrie reuzen dit jaar, met veel aandacht voor innovaties in Artificial Intelligence (AI) en elektrische voertuigen. Hier zijn de meest opvallende aankondigingen.

Bosch innoveert met robotarm en automatisch laden

Eén van de grote frustraties van autorijden, het tanken of laden van de auto, is misschien wel voorbij als het aan Bosch ligt. Op de beurs presenteerde het bedrijf een robotarm die dit klusje van je overneemt. Parkeer eenvoudigweg je auto naast de arm, en de rest gaat vanzelf. Bovendien introduceert Bosch het 'Automated Valet Charging', waarbij de auto zelf naar de parkeerplaats rijdt om aan de lader geplugd te worden.

Valeo, de Franse auto-onderdelenproducent, ziet de toekomst van auto laden draadloos. Het bedrijf introduceerde een auto-onderdeel dat de helft lichter is dan de huidige standaard en beweert dat dit de actieradius ten goede komt. De nieuwe technologie zorgt ook voor een snelle lading met slechts 10% verlies. Bovendien presenteerde Valeo nieuwe software waarmee de actieradius van een elektrisch voertuig efficiënter voorspeld kan worden.

Kia's veelzijdige PV5-platform

Kia introduceerde een nieuw en veelzijdig platform, het PV5-platform. Dit onderstel kan worden uitgerust met verschillende modules, waardoor het gebruikt kan worden voor diverse soorten bedrijfsauto's. Deze 'life modules', zoals Kia ze noemt, zijn niet permanent vast en kunnen eenvoudig verwisseld worden, wat zorgt voor een opmerkelijke flexibiliteit om de auto aan te passen aan verschillende doeleinden.

De Turkse autofabrikant Togg presenteerde geen nieuw automodel op CES, maar eerder een 'smart device', zoals ze het zelf noemden. Dit 'smart device' is feitelijk hun tweede volledig elektrische model, de T10F. Hoewel er nog enkele tests moeten worden uitgevoerd voordat de productie werkelijk begint, gaf Togg alvast een blik op de geplande specificaties van deze auto.

Honda's nieuwe elektrische conceptmodellen

Honda, dat achterloopt op gebied van elektrificatie, toonde een nieuw conceptmodel om zijn visie voor de toekomst uit te drukken. Dit nieuwe model, vergezeld van een nieuw logo, belichaamt Honda's plan om helemaal opnieuw te beginnen met hun lijn elektrische auto's. Het bedrijf verwacht alleen de Saloon in productie te nemen tegen 2026.

ChatGPT maakt autorijden gezelliger met Volkswagen

Volkswagen maakte indruk met de aankondiging dat ze ChatGPT, een AI-model, gaan integreren in hun infotainmentsysteem. Deze integratie belooft een verbeterde gebruikerservaring en de mogelijkheid om meer gezellige gesprekken te voeren met je VW. Het bedrijf is van plan om deze upgrade in het tweede kwartaal van dit jaar uit te rollen naar bestaande modellen.

BMW combineert AI, teleparkeren en gaming

BMW voegt niet alleen generatieve AI toe aan zijn infotainmentsysteem, maar introduceert ook teleparkeren - het op afstand parkeren van je auto door een persoon achter een computer. In de toekomst kun je ook multiplayer games spelen in je BMW, het bedrijf maakt het mogelijk om externe controllers aan te sluiten. Bovendien werkt BMW aan AR-brillen om informatie over wegsituaties en navigatie aan de bestuurder te tonen.

Mercedes onthulde op de CES hoe muziek zich kan aanpassen aan de rijstijl van de bestuurder. Door het muzieksysteem te koppelen aan verschillende sensoren in de auto, kan de auto bepalen welk deuntje het beste bij de gelegenheid past. Artiesten zoals will.i.am worden uitgenodigd om muziek te maken voor dit innovatieve systeem.

Sony en Honda's AI-gevulde Afeela

Sony en Honda presenteerden updates aan hun gezamenlijke auto-merk Afeela. Ze kondigden aan dat ze de ADAS-systemen in de auto willen verbeteren met AI en kunstmatige intelligentie willen inzetten voor meer softwareontwikkeling. Bovendien bleek uit de presentatie dat de Afeela bestuurbaar is met een PS5-controller, een leuk detail dat mogelijk verwijst naar het toekomstige verschijnen van de auto in de PlayStation-game Gran Turismo.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.