AI evenaart genieën: Doorbraak in oplossen van Olympiade meetkundevragen

FFrits 18 januari 2024 07:02

Een AI-model, genaamd AlphaGeometry, ontwikkeld door een Amerikaanse student, presteert nu net zo goed als topdeelnemers in de categorie meetkunde van de Internationale Wiskunde Olympiade. Deze AI kan complexe meetkundige problemen oplossen en markeert een belangrijke mijlpaal in geautomatiseerd redeneren op menselijk niveau.

AlphaGeometry: AI evenaart Olympiade toppers

Trieu Trinh, pas afgestudeerd aan de New York University, heeft de afgelopen vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van AlphaGeometry. Deze AI is in staat om een reeks complexe meetkundige problemen op te lossen. Volgens Trinh, die over zijn werk publiceerde in het gerenommeerde vakblad Nature, presteert AlphaGeometry even goed als de topdeelnemers aan de Wiskunde Olympiade.

Trinh stond er niet alleen voor bij de ontwikkeling van AlphaGeometry. Hij werkte samen met DeepMind, de AI-tak van Google, van 2021 tot 2023. DeepMind heeft eerder al indrukwekkende AI-programma's ontwikkeld, zoals AlphaGo en AlphaZero, die respectievelijk de spellen Go en schaak hebben 'gekraakt'.

Het oplossen van wiskundige problemen is een enorme uitdaging, maar Trinh is ervan overtuigd dat AlphaGeometry een grote sprong voorwaarts betekent. Zoals hij het uitdrukte in de New York Times: 'We maken geen stapsgewijze verbetering. We maken een grote sprong, een grote doorbraak in termen van resultaat.'

AI presteert bijna net zo goed als mensen

AlphaGeometry is nu in staat om willekeurige meetkundige vragen van de Wiskunde Olympiade op te lossen. Uit 30 vragen kan het programma er 25 oplossen. Ter vergelijking: menselijke winnaars van de Wiskunde Olympiade slagen erin om gemiddeld 25,9 vragen op te lossen. De zilveren en bronzen medailles gaan respectievelijk naar mensen die gemiddeld 22,9 en 19,3 scoren.

Mijlpaal in geautomatiseerd redeneren

Volgens Trinh en de andere auteurs van het paper is AlphaGeometry 'een opmerkelijke mijlpaal in geautomatiseerd redeneren op menselijk niveau'. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat AlphaGeometry specifiek is ontwikkeld voor Olympiade-vragen en niet zomaar wiskundigen kan vervangen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.