AI gaat niet alleen tv- en filmschrijvers vervangen, het zal de popcultuur tot een nachtmerrie maken

FFrits 29 juli 2023 08:32

De voortdurende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) heeft al tot verontrustende scenario's geleid in de popcultuur, zoals de onlangs door een AI gegenereerde horrorfilmtrailer voor het kinderverhaal 'Heidi'. Dit artikel onderzoekt hoe AI verder kan bijdragen aan de 'verontrustende' toekomst van de popcultuur.

AI creëert een onwerkelijke weergave van cultuur

AI wordt steeds vaker gebruikt om cultuur te genereren, zoals films en tv-shows. Onlangs werd een AI gebruikt om een trailer te genereren voor een 'Heidi'-film, wat resulteerde in een verontrustende en onwerkelijke weergave van het bekende kinderverhaal. Deze ontwikkeling wijst op een mogelijke toekomst waarin AI niet alleen menselijke schrijvers vervangt, maar ook bijdraagt aan een onwerkelijke en zelfs nachtmerrieachtige versie van de popcultuur.

De toenemende invloed van AI in de film- en tv-industrie heeft tot bezorgdheid geleid onder acteurs en schrijvers, die vrezen dat AI hun banen in gevaar brengt. Onlangs gingen 160.000 acteurs in staking, zich aansluitend bij meer dan 11.000 schrijvers die sinds begin mei voor Hollywood-studio's hebben geprotesteerd. Zij maken zich zorgen dat AI en andere technologieën de culturele werknemers bedreigen.

AI kan verhalen en afbeeldingen genereren, maar kan het productieproces nog niet volledig automatiseren

Hoewel AI al in staat is om verhalen en afbeeldingen te genereren op basis van menselijke input, is het nog niet klaar om het volledige filmproductieproces te automatiseren. De huidige staat van generatieve AI is een set van statistische voorspellingsmachines die pixels, woorden en andere gegevens door elkaar gooien, ze remixen en iets uitspugen dat bedoeld is om te lijken op wat je vraagt. Een voorbeeld hiervan is DALLE-2, een populaire afbeeldingsgenerator van OpenAI.

Een van de potentiële gevaren van het gebruik van AI om cultuur te genereren, is dat het onze vooroordelen kan versterken en verdraaien. AI-systemen nemen de informatie op die ze krijgen en reproduceren deze, inclusief eventuele vooroordelen die in de input aanwezig zijn. Dit heeft geleid tot het ontstaan van het fenomeen 'stochastische papegaaien', waarbij AI de vooroordelen van de samenleving reproduceert en verdraait.

Generatieve AI opent nieuwe mogelijkheden voor artistieke expressie

Ondanks de mogelijke gevaren en valkuilen van het gebruik van AI om cultuur te genereren, biedt het ook een nieuw medium voor artistieke expressie. Generatieve AI kan statistieken gebruiken om afbeeldingen en teksten te creëren die 'in de buurt' zijn van wat we bedoelen, wat resulteert in werken die tegelijkertijd verontrustend en vernieuwend zijn. Hoewel dit nieuwe medium vaak resulteert in 'gemene' afbeeldingen of video's, heeft het ook de potentie om nieuwe vormen van kunst en expressie te creëren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.