AI-gedreven bubbel bedreigt aandelenmarkt, waarschuwt JPMorgan

FFrits 24 juli 2023 23:36

Strategen van JPMorgan Chase waarschuwen dat de brede rally van aandelen, aangewakkerd door de fascinatie rondom kunstmatige intelligentie, mogelijk binnenkort in elkaar stort. De hype heeft aandelen doen stijgen, ondanks dat AI nog weinig impact heeft op de bedrijfsresultaten.

Bearish vooruitzicht ondanks sterk sentiment

In een nota aan klanten legt een team onder leiding van Marko Kolanovic, de hoofdmarktstrateeg van JPMorgan, hun bearish visie op aandelen uit. Deze visie staat in schril contrast met de momenteel positieve sentimenten die onder investeerders heersen. Volgens Kolanovic is het huidige optimisme mogelijk ongegrond.

AI-gedreven bubbel gevoed door technologiehype

Kolanovic wijst op een mogelijke AI-gedreven bubbel die wordt gevoed door de hype rondom de technologie, in plaats van door tastbaar bewijs van door AI gestuurde winstgroei. Zo werd de interesse bijvoorbeeld aangewakkerd door chatbots die vaak falen bij basisvragen, in plaats van concrete economische opbrengsten.

Verontrustende factoren kunnen leiden tot marktdalingen

JPMorgan voorspelt brede marktdalingen als de markt opnieuw rekening houdt met de blijvende impact van hogere rentetarieven, een erosie van persoonlijke besparingen en een verontrustende geopolitieke context. Deze factoren hebben de aandelen naar hun slechtste jaar in meer dan een decennium gedreven in 2022.

Ondanks de waarschuwingen van JPMorgan zijn top AI-spelers zoals Nvidia, Alphabet en Microsoft sterk gestegen. Deze smalle concentratie van winsten zou een bredere rally van aandelen kunnen rechtvaardigen, volgens sommige analisten. Als de prijs-omzetverhouding van de overige S&P 500-bedrijven stijgt, kan de index een nieuw recordhoogte bereiken.

Er zullen deze week belangrijke economische en financiële nieuwsberichten worden gepubliceerd. Zo zal de Federal Reserve woensdag onthullen of ze de rente nog verder zal verhogen, terwijl de inkomstenrapporten van Alphabet en Microsoft de start van het hoogseizoen van mega-cap tech inkomsten aankondigen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.