AI-gegenereerde desinformatie: een potentieel gevaar voor de democratie in de VS-verkiezingen van 2024

FFrits 19 juli 2023 17:25

Met de VS-verkiezingen van 2024 in het vooruitzicht waarschuwen experts voor de mogelijke impact van AI-gegenereerde desinformatie. De vrees bestaat dat deze geavanceerde technologie de tactieken van verleden kan versterken en zo de democratie kan ondermijnen.

Toenemende zorgen over AI-gegenereerde desinformatie

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 waarschuwen deskundigen voor de mogelijke risico's van desinformatie gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). Deze ontwikkeling kan oude desinformatietechnieken nieuw leven inblazen en zo een bedreiging vormen voor de democratie. De desinformatie kan niet alleen kiezers misleiden, maar ook het informatiesysteem, dat toch al onder druk staat, ondermijnen door het te overspoelen met onjuistheden en bedrog.

AI-tools die foto-realistische beelden kunnen creëren, stemgeluid kunnen nabootsen en overtuigend menselijke teksten kunnen schrijven, zijn dit jaar in gebruik toegenomen. Bedrijven zoals OpenAI hebben hun producten op de massamarkt gebracht. Deze technologie, die al een bedreiging vormt voor tal van sectoren en bestaande ongelijkheden kan versterken, wordt in toenemende mate gebruikt om politieke inhoud te creëren.

Desinformatieproductie toegankelijker dankzij AI

Generatieve AI maakt de productie van desinformatie nu toegankelijker voor iedereen met zelfs basis digitale vaardigheden. Er zijn beperkte barrières of effectieve regulering om dit te beteugelen. Deskundigen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen: een soort democratisering en versnelling van propaganda, net op het moment dat verschillende landen grote verkiezingsjaren ingaan.

Gemakkelijkere verkiezingsinmenging door AI

AI kan de productie van nep stemmentellers, gemanipuleerde video's of afbeeldingen en zelfs misleidende robocalls vergemakkelijken. Er zijn ook nieuwe mogelijkheden voor buitenlandse naties om te proberen de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden of hun integriteit te ondermijnen. De taalbarrières voor het creëren van misleidende inhoud vervagen, en de duidelijke tekenen van oplichters of desinformatiecampagnes die repetitief taalgebruik of vreemde woordkeuzes gebruiken, worden vervangen door geloofwaardiger teksten.

AI en de intensivering van pogingen tot kiezers onderdrukking

AI-technologie kan ook de pogingen om kiezers, met name gemarginaliseerde gemeenschappen, te onderdrukken intensiveren. Audio die gekozen leiders of vertrouwde persoonlijkheden nabootst, zou selecte groepen kiezers misleidende informatie kunnen geven over stembureaus en stemmen, of algemene verwarring kunnen veroorzaken.

Hoewel de verspreiding van misleidende AI-gegenereerde inhoud zorgwekkend is, is het niet zeker dat deze een effect zal hebben op een verkiezing. Het meten van de impact van desinformatiecampagnes is berucht moeilijk. Er is weliswaar een toename in het gebruik van generatieve AI, maar het is nog onduidelijk welke rol de technologie zal spelen in de verkiezingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.