AI-geschreven boeken overspoelen Bol.com

FFrits 28 september 2023 22:22

Volgens onderzoek van BNR zijn er honderden boeken op Bol.com die zijn geschreven met behulp van AI. Deze variëren van kookboeken tot reisgidsen en zijn zowel in e-book als in hardcopy vorm beschikbaar.

Bol.com overspoeld met AI-geschreven boeken

Bol.com wordt overspoeld met boeken die zijn geschreven door AI. Deze boeken variëren van kookboeken tot reisgidsen en zijn beschikbaar in zowel e-book als hardcopy vorm. De prijzen variëren van een paar euro’s tot meer dan twintig euro per boek. Het is een trend die eerst door de New York Times op Amazon werd opgemerkt en nu ook op Bol.com wordt waargenomen.

Detectietool onthult AI-gecreëerde teksten

Voor het onderzoek heeft BNR gebruik gemaakt van Originality.ai, een tool die kan detecteren of een tekst door AI is geschreven. Door een aantal willekeurig gekozen paragrafen van elk getest boek te scannen, kon BNR binnen een dag tientallen boeken identificeren die met 100% zekerheid door AI waren geschreven. Deze boeken waren overwegend Engelstalig, maar sommige waren ook in het Nederlands.

Het is opvallend dat veel van de auteurs van deze AI-geschreven boeken onder pseudoniemen publiceren en geen melding maken van het feit dat AI wordt gebruikt om de teksten te schrijven. Ze lijken onvindbaar en contactgegevens zijn vaak niet aanwezig. Dit suggereert een zekere mate van geheimzinnigheid rond de praktijk van het gebruik van AI voor het schrijven van boeken.

Auteurs verhogen productie met AI

Auke de Haan, een Friese auteur, heeft ChatGPT geadopteerd om zijn productie te verhogen. Met bijna 300 gepubliceerde titels heeft hij het proces van boekcreatie geautomatiseerd. Hij stelt dat hij simpelweg aan ChatGPT aangeeft hoeveel woorden hij nodig heeft en op welke manier het geschreven moet worden.

Ondanks de groeiende aanwezigheid van AI-geschreven boeken op hun platform, heeft Bol.com tot nu toe geen maatregelen genomen. Het bedrijf zegt dat het 'aan het begin van een nieuw maatschappelijk vraagstuk' staat en dat het deze ontwikkelingen op de voet volgt. Ze zijn momenteel in gesprek met 'andere belanghebbenden in de boekenbranche' zoals uitgevers en de Koninklijke Boekverkopersbond.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.