AI-goeroe voorspelt: Kunstmatige algemene intelligentie mogelijk binnen vijf jaar

FFrits 4 november 2023 10:31

Shane Legg, medeoprichter van Googles Deepmind-divisie, stelt dat er een grote kans bestaat dat we binnen vijf jaar 'artificial general intelligence' (AGI) bereiken. Deze vorm van AI kan minstens net zo goed intellectuele taken uitvoeren als mensen en zelfstandig denken.

AGI mogelijk binnen vijf jaar

Shane Legg, een van de breinen achter Google's Deepmind-divisie, beweert dat we binnen vijf jaar mogelijk 'artificial general intelligence' (AGI) zullen bereiken. AGI is een soort kunstmatige intelligentie die even goed, zo niet beter, intellectuele taken kan uitvoeren als mensen. Daarnaast heeft het de potentie om onafhankelijk te denken. Volgens Legg is de kans hierop momenteel vijftig procent.

Het vaststellen van AGI-status

Volgens Legg wordt het een uitdaging om vast te stellen wanneer een AI daadwerkelijk AGI-status bereikt. Het is bijna onmogelijk om alle facetten van menselijke intelligentie te testen. Echter, als een AI een reeks gedefinieerde menselijke intelligentietests met succes doorstaat, kan dit worden gezien als een indicatie van AGI.

Opschalen van AI-modellen

Een ander punt dat Legg aanhaalt, is dat AI-modellen aanzienlijk moeten worden opgeschaald om AGI te bereiken. Huidige AI-modellen, zoals die van OpenAI, verbruiken veel energie. Het is daarom de vraag of het haalbaar is om dit op korte termijn te realiseren. Ontwikkelaars zouden zich volgens Legg in eerste instantie moeten richten op het ontwikkelen van nieuwe algoritmes die beter schaalbaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat Legg deze voorspelling doet. In een blogpost uit 2011 voorspelde hij ook dat AGI in 2028 zijn intrede zou doen. Hij beredeneerde toen dat de rekenkracht en de hoeveelheid data voor AI's waarschijnlijk exponentieel zouden blijven groeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.