AI: Het geheime wapen tegen onnauwkeurige weervoorspellingen

FFrits 6 augustus 2023 16:12

Beyond Weather, een Nederlandse start-up, gebruikt kunstmatige intelligentie om meer nauwkeurige weersvoorspellingen te doen, waarbij vooral energiebedrijven baat kunnen hebben. Maar hoe werkt dit precies en wat betekent het voor de sector?

De financiële impact van verkeerde weervoorspellingen

Het is bekend dat verkeerde weersvoorspellingen niet alleen hinderlijk kunnen zijn voor de gemiddelde burger, maar ze kunnen ook aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor bedrijven, in het bijzonder energiebedrijven. De hoeveelheid duurzame energie die dergelijke bedrijven nodig hebben, wordt vaak bepaald op basis van weervoorspellingen. Dus als die voorspellingen onjuist zijn, kan dit leiden tot grote verliezen.

De nauwkeurigheid van traditionele weersvoorspellingen is in de loop der jaren afgenomen, met name als het gaat om het voorspellen van de hoeveelheid zon en wind. Dit komt voornamelijk doordat er te veel nadruk wordt gelegd op kortetermijnvoorspellingen. Dit betekent dat er minder aandacht wordt besteed aan de algehele weerspatronen op de lange termijn, wat kan leiden tot minder nauwkeurige voorspellingen.

De rol van AI in nauwkeurigere weersvoorspellingen

Een start-up genaamd Beyond Weather gebruikt kunstmatige intelligentie om nauwkeurigere weersvoorspellingen te doen. Zij richten zich vooral op de gemiddelde maandtemperatuur en de hoeveelheid zonneschijn over een langere periode. Hoewel deze informatie misschien niet direct relevant is voor de gemiddelde consument, is het uitermate waardevol voor energiebedrijven. Door deze verfijnde voorspellingen kunnen zij hun energieproductie beter plannen en optimaliseren, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Voor hun geavanceerde weervoorspellingen maakt Beyond Weather gebruik van publiek beschikbare data van verschillende meteorologische instituten. Ze bouwen voornamelijk voort op de dataset van het Europese Meteorologische Instituut, dat bekend staat als een van de meest betrouwbare bronnen voor observatiegegevens op het gebied van het weer. Deze benadering garandeert een hoge mate van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid in hun voorspellingen.

De revolutionaire impact van AI op weervoorspellingen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie om weervoorspellingen te doen, kan een echte revolutie veroorzaken in de manier waarop we naar het weer kijken. Door AI in te zetten, kunnen relevante stappen in het voorspellingsproces versneld worden en kan ruis in de gegevens verminderd worden. Dit resulteert in nauwkeurigere voorspellingen, die vooral gebaseerd zijn op langzame veranderingen in cruciale componenten van het klimaatsysteem, zoals de situatie op de oceanen en op land.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.