AI in Nederlandse politiek: BBB en Volt zetten de trend

FFrits 27 juli 2023 21:17

Terwijl het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de politiek wereldwijd toeneemt, zijn in Nederland slechts twee partijen, BBB en Volt, momenteel actief bezig met de inzet van AI, zoals ChatGPT, in hun campagnes en verkiezingsprogramma's.

BBB en Volt omarmen AI

De hype van AI is doorgedrongen tot in de kern van de Nederlandse politiek. De boerenpartij BBB heeft de technologie omarmd en gebruikt de AI-gedreven chatbot, ChatGPT, om mee te schrijven aan het partijprogramma. Volt, aan de andere kant, maakt gebruik van AI in hun aankomende verkiezingscampagne. Het is interessant op te merken dat andere politieke partijen in Nederland, ondanks de groeiende populariteit van AI op het wereldtoneel, nog niet van plan zijn om deze technologie in hun campagnes te incorporeren.

Buiten de Nederlandse grenzen is AI al een gevestigd onderdeel van politieke campagnes. Voorbeelden zijn te vinden in Canada, Nieuw-Zeeland en de VS, waar AI-technologie is ingezet voor uiteenlopende taken zoals fondsenwerving en het genereren van beelden. De vraag is niet langer of AI een plaats zal innemen in de politiek, maar wanneer en hoe dit zal gebeuren.

AI helpt bij vormgeven BBB-boodschap

De BBB is actief bezig met het integreren van AI in hun werk. Met behulp van een op ChatGPT gebaseerde extensie weten ze de kernboodschap uit de bijdragen van Caroline van der Plas in de Tweede Kamer te halen. Deze vorm van AI-integratie geeft een boeiend inzicht in de toekomstige mogelijkheden van AI in de politiek.

AI ondersteunt Volt in communicatie

Volt, een andere AI-voorstander, heeft een AI-gestuurde chatbot ontwikkeld die vragen van partijleden beantwoordt over Europees beleid. Dit is een voorbeeld van de praktische toepassingen van AI en de manier waarop het kan bijdragen aan de verbetering van politiek beleid en communicatie.

Ondanks het potentieel van AI, zijn er ook zorgen. AI-onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam, Oumaima Hajri, heeft gewaarschuwd dat politieke partijen mogelijk niet de nodige expertise hebben om zorgvuldig met AI-systemen om te gaan. Dit benadrukt de noodzaak van reflectie en bewustzijn over de ethische aspecten van AI voordat het op grote schaal wordt toegepast.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.