AI-kampioen in meetkunde: AlphaGeometry evenaart Winnaars Wiskunde Olympiade

FFrits 22 januari 2024 07:01

Het door Google ontwikkelde AI-model AlphaGeometry heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door meetkundige problemen op te lossen op het niveau van de winnaars van de Wiskunde Olympiade.

AlphaGeometry: Een AI-expert in meetkunde

Trieu Trinh, onderzoeker aan de New York University, heeft met succes een AI-model ontwikkeld dat in staat is om complexe meetkundige problemen op te lossen. Dit model, bekend als AlphaGeometry, is een resultaat van vier jaar hard werken en het grootste deel van deze tijd is besteed bij DeepMind, de AI-ontwikkelingstak van Google.

AlphaGeometry neemt het op tegen de Olympiade

Een van de opmerkelijke prestaties van AlphaGeometry is het succesvol beantwoorden van meetkundige vragen van de Internationale Wiskunde Olympiade. Van de 30 gestelde vragen was het model in staat om er 25 correct te beantwoorden. Ter vergelijking: menselijke winnaars slagen er gemiddeld in om ongeveer 25,9 vragen correct te beantwoorden, terwijl de zilveren en bronzen medailles respectievelijk gaan naar mensen die gemiddeld 22,9 en 19,3 goede antwoorden scoren.

Het team dat achter de ontwikkeling van AlphaGeometry staat, beschouwt deze prestatie als een indrukwekkende mijlpaal in de wereld van kunstmatige intelligentie. Ze zien het als een grote stap voorwaarts in geautomatiseerd redeneren op menselijk niveau. Maar ze benadrukken ook dat AlphaGeometry specifiek is ontwikkeld om Olympiade-vragen op te lossen. Het model is nog niet zo ver dat het alle wiskundigen kan vervangen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.