A.I. kan Indiase programmeerbanen in 2 jaar tijd wegvagen

FFrits 18 juli 2023 09:30

De CEO van Stability AI, Emad Mostaque, voorspelt dat de meeste uitbesteedde programmeerbanen in India binnen twee jaar zullen verdwijnen door de impact van kunstmatige intelligentie (A.I.). Deze technologie maakt het mogelijk om software te ontwikkelen met veel minder mensen.

Impact van A.I. op uitbesteed coderen

Volgens Stability AI CEO Emad Mostaque zullen de meeste uitbesteedde programmeurs in India hun baan verliezen als gevolg van de effecten van A.I. Technologie maakt het nu mogelijk om software te ontwikkelen met aanzienlijk minder mensen. Deze impact is het grootst op banen die voornamelijk achter een computer worden uitgevoerd en waar het werk grotendeels onzichtbaar is. Zoals Mostaque opmerkt, zijn de huidige A.I.-modellen vergelijkbaar met zeer getalenteerde pas afgestudeerden.

Verschillen in impact per land

Mostaque merkt op dat niet iedereen op dezelfde manier zal worden beïnvloed door de opkomst van A.I. Dit hangt grotendeels samen met de verschillende regels en voorschriften over de hele wereld. Zo zijn landen met sterkere arbeidswetten, zoals Frankrijk, minder geneigd om een dergelijke impact te zien. Daarbij voegt hij toe dat in India 'uitbesteedde programmeurs tot op niveau drie zullen verdwijnen in de komende een of twee jaar, terwijl je in Frankrijk nooit een ontwikkelaar zou ontslaan'.

India heeft meer dan 5 miljoen softwareprogrammeurs en is daarmee een van de grootste spelers op het gebied van uitbesteding. Veel Silicon Valley techgiganten, Wall Street banken, luchtvaartmaatschappijen en retailers maken gebruik van India's outsourcing-bedrijven. Tata Consultancy Services (TCS), een Indiase multinationale IT-services en consulting firma, is de grootste outsourcing-provider van het land. Andere grote spelers zijn Infosys en Wipro.

TCS heeft veel geïnvesteerd in generatieve A.I. en heeft zich gecommitteerd om meer dan 25.000 ingenieurs te trainen in deze technologie via Microsoft's Azure Open AI-service. Dit doen ze om 'klanten te helpen hun adoptie van deze krachtige nieuwe technologie te versnellen'. Volgens TCS's CEO N. Ganapathy Subramaniam heeft zijn bedrijf ongeveer vier jaar geleden al een 'machine-first' benadering van projectlevering aangenomen. Hij benadrukt hoe A.I. een 'enorme impact zal hebben op de manier waarop we opereren en de dingen doen'.

Toekomst van programmeren

Mostaque herhaalt een eerdere uitspraak dat er binnen vijf jaar 'geen programmeurs meer zullen zijn', maar nuanceert dit door te stellen dat hij programmeurs in de traditionele zin bedoelt. 'Waarom zou je code moeten schrijven als de computer dat beter kan? Bij alles van bug testing tot unit testing tot ideation, een A.I. kan dat gewoon beter,' stelt Mostaque. Hij merkt echter op dat dit niet automatisch zal gebeuren, maar eerder in de vorm van A.I. 'co-piloten'. Dit betekent dat er minder mensen nodig zijn voor klassiek programmeren, maar stelt tegelijkertijd de vraag of deze mensen dan wel nodig zijn voor andere dingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.