AI-kunst verovert de wereld: is het tijd om de kwast neer te leggen?

FFrits 23 augustus 2023 10:38

De invloed van kunstmatige intelligentie (AI) in de kunstwereld neemt steeds meer toe. Musea en galerieën vertonen AI-kunst, maar dit roept veel vragen en reacties op. Is AI-kunst echt kunst en hoe reageren bezoekers en critici hierop?

Emotie in AI-kunst

Ondanks de technologische oorsprong van AI-kunst, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wenen dat mensen nog steeds emoties kunnen ervaren bij het bekijken van deze kunstvorm. Zelfs als mensen weten dat het kunstwerk niet door een mens is gemaakt, kan het nog steeds emoties losmaken. Dit bewijst dat kunst, ongeacht de bron, gevoelens kan opwekken en een reactie kan uitlokken bij de kijker.

Publieke reactie op AI-Kunst

Het Mauritshuis had de kans om te zien hoe het publiek reageerde op AI-kunst toen ze een AI-versie van 'Meisje met de parel' tentoonstelden. Hoewel niet iedereen het mooi vond, was het opmerkelijk dat de meeste bezoekers niet doorhadden dat het kunstwerk door een computer was gemaakt. Dit toont aan dat AI-kunst, als het goed gedaan is, net zo overtuigend kan zijn als traditionele kunst.

De toekomst van AI-Kunst

De opkomst van AI in de kunstwereld is onvermijdelijk. Alleen al de oprichting van galerieën als de Dead End Gallery, die zich uitsluitend richten op AI-kunst, is een bewijs van deze trend. Medeoprichter Constant Brinkman voorspelt zelfs dat binnen twee jaar in elk museum AI-kunst te zien zal zijn. Dit wijst op een toekomst waarin AI-kunst een normale en verwachte aanwezigheid zal zijn in de kunstwereld.

Ondanks de groeiende acceptatie en populariteit van AI-kunst, blijft er een voortdurende discussie over de vraag of een door een computer gemaakt werk wel als kunst kan worden aangeduid. Sommigen beweren dat kunst authentiek en creatief moet zijn, aspecten die lijken te ontbreken in AI-kunst. Echter, zoals de geschiedenis ons leert, is 'wat is kunst?' altijd een onderwerp van debat geweest en zal dit waarschijnlijk ook zo blijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.