AI legt creatief talent onder vuur: Stephen Fry's stem gekloond zonder zijn goedkeuring

FFrits 20 september 2023 11:32

Acteur Stephen Fry uit zijn schok na ontdekking dat een AI zijn stem met succes heeft gekloond. Hij waarschuwt voor de potentiële chaos voor de mediasector door de ongecontroleerde inzet van AI.

AI kloont Stephen Fry's stem

Stephen Fry, de gerenommeerde Engelse acteur, stond versteld toen hij vernam dat een AI zijn stem had gekloond. Zijn ervaring vormt een duidelijk voorbeeld van de snel groeiende mogelijkheden van AI, maar tegelijkertijd legt het ook de potentiële chaos bloot die dit kan veroorzaken in de media-industrie. Fry's stem, bekend van de Harry Potter audioboeken, werd zonder zijn medeweten of toestemming gebruikt voor de creatie van een AI-stemkloon.

Potentiële chaos door AI-stemklonen

Stephen Fry heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke gevolgen van AI-stemklonen. Tijdens een toespraak op het AI-congres CogX in Londen waarschuwde hij voor de potentiële chaos die kan ontstaan wanneer AI op ongecontroleerde wijze wordt ingezet in de media-industrie. Met de mogelijkheid om elke uitspraak te genereren, kan een stemkloon van een bekend persoon worden gebruikt voor allerlei doeleinden, van het oproepen tot het bestormen van het parlement tot voice-overs in een pornofilm.

In reactie op de groeiende zorgen over AI-stemklonen, hebben bedrijven als Spotify en Universal Music maatregelen genomen om hun creatieve werk te beschermen. Zij proberen te voorkomen dat dit werk lukraak wordt gebruikt door technici voor mediaproducties die potentieel ontwrichtend kunnen zijn. Dit laat zien dat de industrie zich bewust is van de mogelijke risico's en actief stappen onderneemt om deze te beperken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.