AI maakt advertentieproductie toegankelijker en betaalbaarder

FFrits 25 november 2023 09:31

Artificial Intelligence (AI) is de nieuwe game-changer in de reclame-industrie, waardoor het maken van reclamefilms aanzienlijk goedkoper en toegankelijker wordt. Het gaat zelfs zover dat AI-gestuurde programma's zoals ChatGPT en Dall-E nu in staat zijn om advertentieteksten te schrijven en beelden te produceren.

AI verlaagt de kosten en complexiteit van reclame maken

De opkomst van AI in de reclamewereld heeft het proces van het maken van advertenties vereenvoudigd en aanzienlijk goedkoper gemaakt, volgens Mark Read, CEO van WPP, 's werelds grootste advertentiebedrijf. Hij legt uit dat AI de productiekosten van advertenties met wel tien tot twintig keer kan terugbrengen. Dit is mogelijk doordat AI-gebaseerde programma's zoals ChatGPT teksten kunnen schrijven en programma's zoals Dall-E op commando afbeeldingen kunnen maken.

AI biedt een breed scala aan toepassingen in de reclame-industrie. Volgens Saskia Baneke van Via, een marketingbrancheorganisatie, wordt AI momenteel voornamelijk gezien als een soort brainstormtool die helpt bij het visualiseren van ideeën. Ze merkt echter op dat AI nog niet veel wordt ingezet bij het maken van eindproducten, ondanks dat dit wel mogelijk is.

AI in reclame: ethische overwegingen en risico's

Ondanks dat AI kan worden gebruikt om misleidende beelden te creëren in advertenties, stelt Otto van der Harst van de Stichting Reclame Code dat het proces van hoe een advertentie wordt gemaakt aan de reclamemaker zelf is. Hij benadrukt dat zolang de reclame niet misleidend, discriminerend of beledigend is, deze op elke manier mag worden gemaakt. Het gebruik van AI in reclame brengt echter wel het risico van een explosie van reclame-uitingen met zich mee, wat het lastiger maakt om ze te monitoren.

Ontwikkeling van een gedragscode voor AI in reclame

Saskia Baneke van Via is bezig met het opstellen van een gedragscode voor het gebruik van AI in reclame. Hoewel het nog niet bekend is wat er precies in deze code komt te staan, zou het kunnen gaan om een keurmerk zoals #MadebyAI. Dit zou volgen op een soortgelijke gedragscode die eerder voor influencers werd opgesteld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.