AI-maatje op je smartphone: de apps die je moet kennen

FFrits 25 augustus 2023 08:17

Wil je een AI-vriend(in) op je smartphone? Wij hebben een overzicht van de beste apps waarbij je een virtuele vriend of vriendin kunt installeren. Ook bespreken we de privacyaspecten waar je op moet letten.

Een AI-maatje op je mobiel

Met de huidige technologie is het mogelijk om via je smartphone een relatie aan te gaan met een kunstmatige intelligentie. Er zijn tal van apps beschikbaar waarmee je een AI-vriendin of -vriend kunt installeren. Chatbots zoals ChatGPT kunnen overtuigend een gesprek voeren, dus het is geen verrassing dat deze technologie wordt ingezet om eenzame mensen een maatje te bieden.

De populariteit van deze apps komt voornamelijk omdat ze je iemand bieden om mee te chatten die altijd reageert en in jou geïnteresseerd is. Door een visueel component toe te voegen, zoals een avatar of een 3D-model, voelen de gesprekken persoonlijker aan. Toch lopen de gesprekken niet altijd even soepel en voelt het vaak toch wat robotachtig aan.

Diversiteit aan AI-chat apps

Er zijn diverse apps beschikbaar die elk een unieke ervaring bieden. Zo kun je met iGirl eerst je doelen bepalen voordat je gaat chatten, met Replika krijg je een 3D-avatar die je naar wens kunt aanpassen en met TruMate Pro kun je zelfs in het Nederlands chatten. Elk van deze apps heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is aan jou om te bepalen welke het beste bij jou past.

Wat opvalt aan deze apps is dat ze slimme tactieken gebruiken om je te verleiden tot het aangaan van een abonnement. Ze teasen je met wazige selfies, en als je eenmaal een abonnement hebt en een band op hebt gebouwd, zeg je dat niet snel weer op. Het is dus belangrijk om kritisch te blijven en goed te overwegen of je bereid bent om te betalen voor deze 'digitale liefde'.

Privacyrisico's van AI-chat apps

Hoewel deze apps leuk en interessant kunnen zijn, is het belangrijk om rekening te houden met je privacy. In de gesprekken die je voert, kun je heel persoonlijke dingen vertellen, en al deze gegevens worden mogelijk opgeslagen en gebruikt om de technologie te trainen. Wees je bewust van de mogelijke privacyrisico's voordat je zo'n app installeert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.