AI manipuleert GTA-fans: De valse belofte van de GTA 6 releasedatum

FFrits 8 september 2023 10:53

Een recente gebeurtenis waarbij een vervalste stem van de CEO van Take-Two Interactive werd gebruikt om de releasedatum van Grand Theft Auto (GTA) 6 te 'onthullen', werpt licht op de potentieel gevaarlijke toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in stemklonen.

AI betreedt de gamingwereld

AI-technologie is niet langer beperkt tot laboratoria, maar heeft ook de gamingwereld bereikt. Dit werd onlangs duidelijk toen er een nep ‘onthulling’ werd gedaan over de releasedatum van de langverwachte game Grand Theft Auto (GTA) 6. Een stem die zeer gelijkend was op die van de CEO van Take-Two Interactive, de uitgever van GTA, deed een belofte die veel GTA fans in beroering bracht. Dit voorval toont aan hoe AI kan worden ingezet om verwachtingen te scheppen die niet op waarheid berusten.

De donkere kant van stemklonen

Het fenomeen van stemklonen met AI heeft niet alleen gevolgen voor de gamingwereld, maar kan ook op brede schaal misbruikt worden. Zo kunnen oplichters gemakkelijk de stem van een individu klonen en misbruiken om mensen op te lichten. Door de identiteit van een persoon te stelen en hun stem te klonen, kunnen oplichters bijvoorbeeld familieleden bellen en ze geld afhandig maken. Dit roept serieuze vragen op over de ethische implicaties van het gebruik van AI en hoe we ons tegen dergelijk misbruik kunnen beschermen.

In een recent voorval leek het erop dat de CEO van Take-Two Interactive, de uitgever van GTA, de releasedatum van GTA 6 had onthuld. Deze 'onthulling' werd echter snel als vals ontmaskerd. Het bleek dat de stem van de CEO was gekloond met behulp van AI. De vervalste stem verkondigde dat de eerste trailer van GTA 6 op 23 oktober zou verschijnen, met een officiële lancering in oktober 2024. Fans van de game waren begrijpelijkerwijs teleurgesteld toen bleek dat dit niet waar was.

De onbekende gevolgen van AI

Naast de voor de hand liggende problemen van misleiding en oplichting, wijst dit voorval op diepere problemen die voortkomen uit het gebruik van AI. Als we eenmaal niet meer kunnen vertrouwen op onze zintuigen om te bepalen of een stem echt is of niet, komt onze hele manier van communiceren in gevaar. Het feit dat we niet langer iemands stem en manier van praten kunnen herkennen, kan verstrekkende gevolgen hebben, die we nog maar in de eerste plaats beginnen te begrijpen. Deze situatie dient als een ernstige herinnering aan het potentieel van AI om onze realiteit te verstoren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.