AI-oplichting op Amazon: De val van neppe reisgidsen

FFrits 7 augustus 2023 23:30

Amazon is wederom het doelwit van AI-gebaseerde oplichting, ditmaal in de vorm van moeilijk te onderscheiden reisgidsen die zijn gemaakt met AI-tools. De oplichters worden steeds slimmer, waardoor de detectie van dergelijke neppe boeken steeds lastiger wordt.

De opkomst van AI-oplichting op Amazon

De oplichting op Amazon neemt steeds geraffineerdere vormen aan. Na AI-stripboeken en AI-romans, zijn het nu reisgidsen die oplichters met behulp van AI-tools creëren. Deze nepgidsen zijn zeer overtuigend, met een aantrekkelijke kaft, overtuigende titel en een ogenschijnlijk ervaren auteur. Vaak worden deze boeken zelfs hoog gewaardeerd door honderden positieve recensies. Zelfs Amazon zelf lijkt te vallen voor deze oplichting, door een dergelijk boek bijvoorbeeld aan te prijzen als de 'nummer 1 reisgids over Alaska'.

Deze nepboeken blijken na ontvangst vrijwel altijd geschreven te zijn door AI. Ze bevatten geen foto's en zijn gevuld met algemene informatie over de bestemming die weinig tot geen waarde heeft voor de lezer. Het lijkt er dus op dat de informatie gewoon van internet is geplukt en samengevoegd in een boek. De oplichterij is slim uitgevoerd en maakt misbruik van Amazon Publishing, waarbij auteurs hun boek digitaal aanbieden en het vervolgens op bestelling wordt afgedrukt.

Problemen met detectie en neprecensies

Detectie van AI-tekst wordt een steeds grotere uitdaging. De New York Times voerde een test uit met een AI-detector genaamd Originality.ai en ontdekte dat de teksten uit de nepboeken hoog waarschijnlijk door AI zijn gemaakt. Neprecensies vormen ook een hardnekkig probleem op Amazon, ondanks dat het bedrijf belooft er actie tegen te ondernemen. Het is voorlopig nog steeds relatief eenvoudig om langs de controle te komen en neprecensies te posten. Amazon heeft momenteel geen verbod op AI-gegenereerde boeken, maar boeken mogen niet misleidend zijn. De oplossing lijkt voor nu om vooral te vertrouwen op bekende merken en auteurs.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.