AI tovert compositietekeningen om tot realistische portretten: De magie achter de schermen

FFrits 5 november 2023 10:01

Gilles Vermeulen gebruikt kunstmatige intelligentie om compositietekeningen te transformeren naar realistische portretten. Van de Zodiac Killer tot ongeïdentificeerde slachtoffers, niets is te gek. Is dit een technologische doorbraak of gewoon een fascinerende hobby?

AI creëert realistische portretten

Gilles Vermeulen, een Vlaamse creative developer, heeft een unieke manier ontdekt om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken bij het creëren van realistische portretten vanuit compositietekeningen. Van de notoire Zodiac Killer tot een ongeïdentificeerde vrouw, Gilles tovert hun schetsen om tot levensechte beelden. Zijn werk geeft een nieuwe draai aan de manier waarop we naar deze schetsen kijken en biedt een fascinerend inzicht in de kracht van AI.

Gilles' interesse in gezichtsreconstructies komt niet uit de lucht vallen. Zijn vader, een opgeleide forensisch tandarts, hield zich ook bezig met gezichtsreconstructies. Gilles groeide op in een huis vol schedels en zag hoe zijn vader deze gebruikte om gezichten te reconstrueren. Deze jeugdervaringen hebben hem geïnspireerd om de mogelijkheden van AI te verkennen bij het genereren van realistische beelden vanuit schetsen.

De snelle ontwikkeling van AI heeft Gilles' benadering van zijn werk getransformeerd. Hij ontdekte een nieuw programma dat hem in staat stelde om beelden te creëren, niet alleen op basis van tekst, maar ook met bestaande schetsen. Dit heeft de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden en technieken, waardoor hij een nieuwe dimensie aan zijn creaties kan geven.

AI en forensisch onderzoek

Hoewel Gilles zijn project voornamelijk als hobby beschouwt, erkent hij dat het 'niet volkomen nutteloos hoeft te zijn voor het oplossen van zaken'. Zijn werk kan oude zaken opnieuw onder de aandacht brengen, mensen ertoe aanzetten erover te praten en na te denken, en mogelijk zelfs bijdragen aan het vinden van oplossingen. Het is een fascinerende gedachte die de kracht van AI illustreert in de context van forensisch onderzoek.

Interesse in Gilles' werk groeit

Gilles staat open voor samenwerking met experts, zoals forensische tekenaars, die mogelijkheden zien in zijn werk. In feite heeft een Amerikaanse privé-detective al interesse getoond in zijn werk voor een lopende moordzaak. Hoewel er nog geen doorbraak is bereikt, laat deze ontwikkeling zien dat de technologie van Gilles mogelijk real-world toepassingen kan hebben in de toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.