AI-training vereist jouw data: Moeten we ons zorgen maken?

FFrits 16 september 2023 10:22

In een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie (AI) meer en meer afhankelijk wordt van onze data, rijst de vraag of we ons hier zorgen over moeten maken en wat we er tegen kunnen doen. In dit artikel onderzoeken we deze vraag aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Jouw online data voeden de AI

Taalmodellen zoals ChatGPT zijn sterk afhankelijk van data voor hun functioneren. Jouw online posts, variërend van teksten tot foto's en video's, vormen een onuitputtelijke bron van data die deze modellen helpt groeien en leren. Dit betekent dat elk stukje content dat je online plaatst een potentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van AI.

Reddit, een populaire internetforum, is in het nieuws gekomen omdat het bedrijf betaling eist wanneer de content op hun platform wordt gebruikt om AI te trainen. Dit heeft ongenoegen gewekt bij de gebruikers die zich niet alleen oncomfortabel voelen bij het idee dat hun posts worden gebruikt voor AI-training, maar ook omdat ze geen idee hebben hoe hun data zal worden gebruikt in toekomstige AI-systemen.

Het is niet alleen Reddit dat deze trend volgt. Andere prominente online platforms zoals Zoom, X (voorheen Twitter), Facebook en Instagram maken ook gebruik van de data van hun gebruikers om hun AI-systemen te verbeteren. Dit betekent dat alles wat je op deze platforms plaatst, kan worden gebruikt om de AI van deze bedrijven te trainen, tenzij je expliciet verzoekt dat dit niet gebeurt.

Techbedrijven profiteren van jouw data

De huidige praktijk betekent dat alles wat je online plaatst - of het nu tekst, foto's of video's zijn - kan worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe manier voor techbedrijven om geld te verdienen aan jouw data. Dit betreft niet alleen nieuwe posts, maar ook oude data zoals foto's op sociale netwerken en blogs op websites.

Het onvoorspelbare karakter van AI

Er is flinke kritiek vanuit creatieve professionals dat hun werk wordt gebruikt voor AI-training zonder compensatie. Daarnaast is er de reële mogelijkheid dat stukjes data op onverwachte plaatsen kunnen opduiken. De onvoorspelbaarheid van huidige en toekomstige vormen van AI voegt een extra laag van onzekerheid toe aan deze kwestie.

Mogelijke acties om jouw data te beschermen

Als je je oncomfortabel voelt bij het idee dat jouw data wordt gebruikt voor AI-training, zijn er stappen die je kunt nemen. Denk bewust na over wat je online plaatst, pas de instellingen van je apps aan om te voorkomen dat jouw data wordt gebruikt voor AI-training, en overweeg om oude data te verwijderen om jouw digitale voetafdruk te verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.