AI verbeeldt politieke partijprogramma’s - Een unieke kijk op de verkiezingen

FFrits 6 november 2023 23:17

Dankzij kunstmatige intelligentie biedt Joost Smits een unieke kijk op de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Hij visualiseert de programma's door middel van landschapstekeningen, waarbij elke tekening de essentie van een bepaalde partij weergeeft. Dit artikel neemt je mee in het proces en laat zien hoe Smits gebruikmaakt van AI om de politiek toegankelijker te maken.

Website visualiseert partijprogramma’s

Joost Smits, een onderzoeker bij Politieke Academie, heeft een innovatieve manier gevonden om politieke partijprogramma's te visualiseren. Hij heeft een website opgericht waar hij dagelijks een verkiezingsprogramma presenteert, steeds gevisualiseerd met een grote landschapstekening. Hij heeft dit voor alle 26 deelnemende partijen gedaan, inclusief GroenLinks/PvdA en Forum voor Democratie. Deze visualisaties bieden een uniek inzicht in de kernboodschap van elke partij.

Kracht van visualisatie in politiek

Volgens Smits kan visuele content een krachtig hulpmiddel zijn om politiek toegankelijker en begrijpelijker te maken voor een breed publiek. Hij merkte op dat het gebruik van beeld in campagnes vaak beperkt is tot korte slogans of portretten van de lijsttrekker. Door de kernboodschap van een partijprogramma te vertalen naar een beeld, wordt het programma niet alleen boeiender, maar ook gemakkelijker te begrijpen.

Gebruik van AI in partijvisualisaties

Om zijn visualisaties zo objectief mogelijk te maken, gebruikte Smits AI-technologie. Hij liet Chat-GPT, een geavanceerd AI-programma, de verkiezingsprogramma’s analyseren en samenvatten. De samenvattingen, ofwel 'prompts', dienden vervolgens als basis voor DALL·E3, een ander AI-programma dat beelden kan genereren op basis van tekstuele beschrijvingen. Dit proces zorgde voor een eerlijke en onbevooroordeelde weergave van de partijprogramma's.

Naast dat ze een inzichtelijke weergave van de partijprogramma's bieden, zijn Smits' visualisaties ook een leuke uitdaging voor de lezer. In een interactieve twist worden de lezers aangemoedigd om te raden welke visualisatie bij welke partij hoort. Dit voegt een speels element toe aan het artikel en moedigt lezers aan om dieper in de partijprogramma's te duiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.