AI vermindert ontwikkelingstijd nieuwe medicijnen met 50%

FFrits 13 januari 2024 07:02

Isomorphic Labs, een spin-off van Google DeepMind, staat op het punt om de farmaceutische sector te hervormen. Het bedrijf is van plan om de tijd die nodig is voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te halveren, wat mogelijk grote economische en maatschappelijke gevolgen kan hebben.

AI brengt revolutie in medicijnontwikkeling

Google DeepMind's spin-out, Isomorphic Labs, is van plan om een ware revolutie in de farmaceutische industrie teweeg te brengen. De ambitie is om de tijd die nodig is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen drastisch te reduceren. Dit kan potentiële besparingen opleveren, zowel qua geld als tijd, die momenteel nodig zijn in het proces van medicijnontwikkeling.

Belangrijke partnerschappen voor Isomorphic Labs

Demis Hassabis, het hoofd van Google DeepMind en leider van Isomorphic Labs, heeft aangekondigd dat er overeenkomsten zijn gesloten met Eli Lilly en Novartis. Deze samenwerkingen, met een gecombineerde waarde van $3 miljard, vormen een keerpunt voor Isomorphic Labs, dat tot nu toe niet winstgevend was.

Het AI-platform van Isomorphic Labs speelt een cruciale rol in hun ambitie om de medicijnontwikkeling te versnellen. Het platform is in staat om biochemische structuren te voorspellen, wat een sleutelcomponent is in het proces van het creëren van nieuwe geneesmiddelen.

AI verkort ontdekkingsfase aanzienlijk

Een van de meest opvallende prestaties van Isomorphic's AI is de mogelijkheid om de ontdekkingsfase van geneesmiddelen te verkorten. Wat normaal gesproken gemiddeld vijf jaar duurt, kan nu verlaagd worden naar slechts twee jaar. Dit kan leiden tot snellere beschikbaarheid van nieuwe medicijnen en mogelijke kostenbesparingen.

Het ontwikkelen van een nieuw medicijn is een tijdrovend en duur proces. Met gemiddelde kosten van $2.7 miljard voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn, staat de farmaceutische sector voor belangrijke uitdagingen. De inzet van AI kan mogelijk leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Voortbouwen op AlphaFold's doorbraken

Isomorphic Labs maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) technologie die is gebaseerd op de wetenschappelijke doorbraken van DeepMind’s AlphaFold. Deze technologie is in staat om de 3D-structuren van eiwitten te voorspellen, wat een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Unieke aanpak van Isomorphic Labs

In tegenstelling tot veel andere bedrijven, gebruikt Isomorphic Labs AI niet alleen voor data-analyse. Ze onderscheiden zich door met AI fundamentele modellen van biologie en chemie te bouwen. Dit stelt hen in staat om diepgaande inzichten en voorspellingen te maken, die kunnen bijdragen aan de versnelling van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.