AI werpt licht op verkoolde papyri: Een nieuw tijdperk in de archeologie

FFrits 21 februari 2024 07:01

Dankzij kunstmatige intelligentie is het nu mogelijk om verkoolde, onleesbare papyrusrollen uit de antieke stad Herculaneum te ontcijferen. Het biedt nieuwe inzichten en een kans om het verleden beter te kennen dan ooit tevoren.

AI maakt onleesbare papyrusrollen toegankelijk

De papyrusrollen uit Herculaneum, een totaal van 1800 rollen, trekken al eeuwenlang de aandacht van archeologen. De rollen, versteend na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, waren tot voor kort bijna onleesbaar. Dankzij de opkomst van de kunstmatige intelligentie, is er nu een model ontwikkeld dat 3D-scans van deze rollen kan ontcijferen zonder ze te openen. Een ware doorbraak voor de archeologie.

De bron van de papyrusrollen is bijzonder fascinerend. Ze zijn afkomstig uit een chique Romeinse villa, vermoedelijk eigendom van de schoonvader van Julius Caesar. Deze rollen vormen de enige teruggevonden bibliotheek uit de klassieke oudheid, wat hun belang nog eens extra benadrukt. De inhoud van deze rollen was tot voor kort een mysterie.

Het project om de papyrusrollen te ontcijferen kreeg een boost toen de Amerikaanse tech-investeerder Nat Friedman de Vesuvius challenge lanceerde. Deze wereldwijde wedstrijd daagde AI-experts uit om de inhoud van de papyrusrollen te ontcijferen. Het was een unieke kans om de kracht van kunstmatige intelligentie te gebruiken om inzicht te krijgen in de geschiedenis.

Het winnende AI-model onthult oude teksten

De winnaars van de Vesuvius challenge hebben een innovatief systeem ontwikkeld om de papyruslagen virtueel van elkaar te scheiden en een AI-model om te herkennen waar inkt is gebruikt. Dit maakte het mogelijk om de teksten op de rollen te ontcijferen, wat voorheen onmogelijk was. Dankzij hun inspanningen kunnen we nu beter begrijpen hoe de mensen in die tijd leefden en dachten.

Een schat aan kennis: van filosofie tot onontdekte teksten

Dankzij het winnende AI-model zijn er vijftien paragrafen aan Griekse filosofie onthuld, vermoedelijk geschreven door Philodemus van Gadara. Deze tekst geeft waardevolle inzichten in de filosofie van die tijd. Maar het werk stopt hier niet. Er zijn nog 500 gesloten rollen te ontcijferen, wat betekent dat we nog veel meer kunnen leren over de geschiedenis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.