AI 'wonder' operatie geeft verlamde New Yorker zijn beweging en gevoel terug

FFrits 28 juli 2023 23:32

Dankzij een baanbrekende operatie waarbij machine learning is toegepast, heeft een man uit New York die verlamd was na een duikongeval, zijn beweging en gevoel weer terug. De man, Keith Thomas, wordt nu gezien als een pionier voor AI-gestuurde operaties voor de behandeling van ongeneeslijke ziektes.

AI-gestuurde operatie herstelt beweging en gevoel

Drie jaar geleden leed Keith Thomas, een succesvolle vermogensbeheerder uit Manhattan, aan een ongeluk waarbij hij zijn nek en delen van zijn ruggengraat brak tijdens het duiken in een vriend's zwembad in Montauk. Door dit ongeluk raakte hij verlamd en verloor hij controle over zijn lichaam. Echter, dankzij een innovatieve operatie waarbij machine learning werd toegepast, kon er een computer aan zijn brein worden verbonden door middel van micro-elektrode implantaten. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Keith zijn beweging en gevoel weer terug heeft gekregen.

Keith Thomas' geval wordt nu in de hele medische wereld geprezen als een pioniersgeval voor AI-gestuurde operaties om ondoordringbare ziektes te behandelen of te genezen, zoals blindheid, doofheid, ALS, aanvallen, hersenverlamming en Parkinson. Chad Bouton, een professor aan het Feinstein Instituut voor Bio-elektronische Geneeskunde, verklaarde dat dit de eerste keer is dat een verlamd persoon beweging en gevoel terugkrijgt door hun brein, lichaam en ruggenmerg elektronisch aan elkaar te koppelen.

Ondanks de druk en de uitdagingen, heeft Keith nooit zijn geest of gevoel van eenheid met degenen die voor hem zorgden verloren. Hij wist dat de dingen beter zouden worden en de mensen in zijn leven zorgden daarvoor. Zijn vastberadenheid en positieve houding maakten hem tot de ideale kandidaat voor deze baanbrekende operatie, volgens Dr. Ashesh Mehta, directeur van het laboratorium voor menselijke breinkaart van het instituut.

Eerste tekenen van herstel

Na het ongeëvenaarde succes van de procedure en een week van herstel, kon Keith voor de eerste keer sinds zijn ongeluk de hand van zijn zus vasthouden. Hij omschreef dit moment als ontzettend emotioneel en gaf aan dat het hem veel betekent om weer een glimp van onafhankelijkheid te ervaren.

De deur naar revolutionaire medische behandelingen

Deze baanbrekende operatie heeft mogelijk de deur geopend voor baanbrekende medische behandelingen die blindheid en ALS kunnen repareren. Het medische team is het erover eens dat dankzij deze individuele, neurologische 'herbedrading', Thomas mogelijk zelfs weer zou kunnen lopen, blinde mensen zouden kunnen zien en doven zouden kunnen horen. Volgens Bouton is de sky de limit met deze doorbraak.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.