AI zorgt voor ultrasnelle en nauwkeurige diagnose bij hersentumoroperaties

FFrits 11 oktober 2023 17:53

Een innovatieve toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld in het UMC Utrecht versnelt de diagnose van hersentumoren tijdens de operatie. Dankzij deze technologie kan de chirurg nauwkeuriger en efficiënter opereren, wat soms een tweede operatie kan voorkomen.

AI-assistentie bij operaties van hersentumoren

Het UMC Utrecht heeft een techniek ontwikkeld waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om tijdens een hersenoperatie het type tumor snel en precies moleculair te bepalen. Door deze methode kan de neurochirurg beter bepalen hoeveel van de tumor hij moet verwijderen, wat in sommige gevallen een tweede operatie kan voorkomen.

Nanopore sequencing: een cruciale technologie

De nieuwe technologie die in Utrecht wordt gebruikt, maakt gebruik van nanopore sequencing. Dit is een snelle en relatief goedkope techniek waarmee de volgorde van DNA-basen zeer snel kan worden bepaald. Deze informatie is cruciaal voor het bepalen van het type tumor, wat vervolgens invloed heeft op de strategie van de operatie.

Het algoritme dat door het team in Utrecht is ontwikkeld, genaamd Sturgeon, is getraind om een juiste diagnose te stellen op basis van de beperkte gegevens die snel beschikbaar zijn tijdens een operatie. Het vermogen van dit algoritme om snel en nauwkeurig te diagnosticeren heeft het potentieel om de uitkomsten van hersentumoroperaties aanzienlijk te verbeteren.

Sturgeon in praktijk

Het Prinses Máxima Centrum en het Amsterdam UMC hebben de Sturgeon-technologie al geïntegreerd in hun operatieve procedures. Dit is met name het geval bij operaties waarbij het snel kunnen stellen van een nauwkeurige diagnose een aanzienlijk verschil kan maken voor de uitkomst van de patiënt.

Hoewel de technologie momenteel primair wordt toegepast bij hersentumoroperaties, is er hoop dat het ook nuttig kan zijn bij andere soorten kanker. Zo zou een snelle en nauwkeurige diagnose de stress van het wachten op resultaten van tests kunnen verlichten en patiënten een beter inzicht kunnen geven in hun situatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.