Amazon's strategie om Google en Microsoft te overtreffen in generatieve AI

FFrits 14 augustus 2023 13:32

Amazon probeert de technologiereuzen Google en Microsoft te overtreffen op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) door de ontwikkeling van eigen chips, de Inferentia en Trainium. Deze chips gaan de concurrentie aan met de Nvidia GPU’s, die momenteel veel gebruikt worden voor het trainen van geavanceerde AI-taalmodellen.

Amazon ontwikkelt concurrerende AI-chips

Amazon werkt aan de ontwikkeling van eigen chips; de Inferentia en Trainium, om te kunnen concurreren met de Nvidia GPU’s op het gebied van generatieve AI. Dit is een belangrijke stap voor Amazon, gezien de Nvidia GPU’s momenteel de favoriete keuze zijn voor het trainen van geavanceerde taalmodellen. Met deze ontwikkelingen wil Amazon de kosten drukken en de prestaties van haar AI-gebaseerde cloudservices verbeteren.

Amazon onthult taalmodellen en ondersteunende diensten

Amazon is vrij laat in de game gekomen met de onthulling van hun eigen collectie van grootschalige taalmodellen, genaamd Titan. Daarnaast introduceerden ze ook een nieuwe dienst, Bedrock, om ontwikkelaars te ondersteunen bij het optimaliseren van software met generatieve AI. Deze stappen suggereren dat Amazon zich serieus op het gebied van generatieve AI wil manifesteren.

Amazon's sterke positie in de cloudmarkt

Amazon zet haar sterke positie in de cloudmarkt in als een onderscheidende factor ten opzichte van de concurrentie. Met een marktaandeel van 40 procent in 2022, volgens technologieadviesbureau Gartner, heeft Amazon een flinke voorsprong op concurrenten zoals Microsoft, Google en Alibaba. Amazon hoopt dat de reeds gevestigde klantrelaties het makkelijker maken om haar nieuwe generatieve AI-diensten aan te bieden.

De voortdurende groei en ontwikkelingen in de generatieve AI-sector leiden tot toenemende zorgen over beveiliging en gegevensbescherming. In reactie hierop onderstreept Amazon hun toewijding om deze zorgen aan te pakken door het leveren van op maat gemaakte en beveiligde AI-oplossingen voor hun individuele klanten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.