Amerikaanse overheid scherpt verkooprestricties aan voor Nvidia's AI-chips

FFrits 31 augustus 2023 17:08

De VS heeft de verkooprestricties voor Nvidia's AI-chips verder aangescherpt. Het chipbedrijf moet nu toestemming vragen aan de Amerikaanse overheid voordat het zijn geavanceerde AI-chips aan bepaalde landen in het Midden-Oosten verkoopt. Deze stap lijkt een poging om de verkoop van deze chips aan deze landen te stoppen.

VS breidt verkooprestricties voor Nvidia uit

Chipgigant Nvidia wordt nu verplicht om toestemming te vragen aan de Amerikaanse overheid voor het verkopen van hun meest geavanceerde AI-chips in bepaalde Midden-Oosten landen. Dit lijkt een strategische beweging van de VS om de verkoop van deze hoogtechnologische chips aan deze landen te stymieëren. In praktijk betekent dit een uitbreiding van de bestaande verkooprestricties, die al van kracht waren voor China en Rusland sinds vorig najaar.

Geavanceerde AI-chips van Nvidia getroffen

De nieuwe restricties zijn van toepassing op de A100 en H100 chips, de nieuwste en meest geavanceerde AI-chips van Nvidia. Deze chips, ook wel videokaarten genoemd, worden veelvuldig gebruikt in datacenters van techgiganten zoals Microsoft en Google. Een enkele H100 chip kan naar schatting wel 35.000 dollar waard zijn.

Ondanks de nieuwe restricties, zullen de getroffen landen in het Midden-Oosten niet volledig zonder Nvidia's chips komen te zitten. Deze maatregelen betreffen immers alleen specifieke varianten van hun nieuwste chips. Toen er eerder beperkingen werden ingesteld voor China, heeft Nvidia de A100 en H100 chips aangepast om ze nog steeds geschikt te maken voor die markt. De aanpassingen hebben voornamelijk betrekking op de bandbreedte van de chips, wat betekent dat de chips minder data kunnen verzenden en ontvangen.

In beursdocumenten benadrukt Nvidia dat het bedrijf, gezien de hoge vraag naar hun chips, niet verwacht dat deze nieuwe restricties financiële gevolgen zullen hebben. Echter, op de langere termijn kan dit veranderen. Bijvoorbeeld als er nieuwe exportbeperkingen worden ingevoerd, de interesse vanuit China voor de alternatieve chips afneemt, of als er chips worden gekocht van concurrenten.

VS wil technologische opmars China beteugelen

Deze strenge restricties zijn ingevoerd door de VS in een poging om de technologische ontwikkeling van China te stymieëren. De VS is bezorgd dat China te veel militaire macht kan opbouwen als het toegang heeft tot deze geavanceerde AI-chips, die van groot belang kunnen zijn voor militaire toepassingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.