Analist waarschuwt: FOMO-gedreven AI-markt is op lange termijn niet houdbaar

FFrits 25 juli 2023 00:37

De huidige hausse in de AI-aandelenmarkt, voornamelijk gedreven door de angst om iets te missen (FOMO), is op de lange termijn onhoudbaar volgens een toonaangevend investeringsbedrijf. De markt, die veel weg heeft van de crypto-koorts, lijkt echter meer gebaseerd op irrationele opwinding dan op fundamentele waarden.

FOMO drijft de AI-markt

De enorme interesse in AI-aandelen is volgens James Demmert, Chief Investment Officer bij Main Street Research, een tijdelijk fenomeen dat voornamelijk wordt gedreven door irrationele opwinding. Deze opwinding komt van zowel detailhandelaren als institutionele beleggers die bang zijn om de boot te missen. Echter, Demmert waarschuwt dat deze dagelijkse opwaartse trend van de aandelenmarkten niet houdbaar is op de lange termijn.

Aankomende gebeurtenissen, waaronder gemengde winstrapporten en een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve (Fed), kunnen roet in het eten gooien. Met name de renteverhoging, die de Fed-fondsrente zou verhogen naar niveaus die sinds 2001 niet meer zijn gezien, kan de markt ontregelen. Striktere richtlijnen van de Fed kunnen eveneens de onrust onder beleggers aanwakkeren.

De komende winstverslagen van grote techbedrijven zoals Alphabet, Meta en Microsoft kunnen de reeds instabiele AI-sector nog meer doen wankelen. Mede door de voorzichtige vooruitzichten van verschillende technologiebedrijven, kan er extra zwakte in de markt ontstaan. Het is daarom verstandig voor beleggers om geduldig te zijn en eventuele correcties te gebruiken als koopkansen.

Waarschuwingen voor een 'dot AI-bubbel'

Er zijn serieuze waarschuwingen dat de huidige hype rond AI-aandelen vergelijkbaar is met de dot-com-bubbel van de jaren ’90. Emad Mostaque, CEO van AI-bedrijf Stability AI, waarschuwt dat het zelfs de grootste bubbel aller tijden zou kunnen worden. Hoewel er op de lange termijn absoluut kansen liggen, kan overdreven opwinding de aandelenprijzen ver boven de redelijke waarde opdrijven.

Deskundig advies voor AI-beleggers

Het is belangrijk om de waarschuwingen van nuchtere analisten en industrie-experts ter harte te nemen. Hoewel de impact van AI opvallend blijft, met schattingen dat de AI-industrie tegen 2030 een waarde van $15,7 biljoen kan bereiken, is het belangrijk om realistisch te blijven. Irrationaliteit eindigt zelden goed op de markten, dus het is verstandig om geduldig te zijn en te wachten op het juiste instapmoment.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.