Apple werkt aan eigen versie van ChatGPT, aandelen stijgen

FFrits 19 juli 2023 19:51

Apple ontwikkelt naar verluidt een eigen grote taalmodel op basis van kunstmatige intelligentie, vergelijkbaar met ChatGPT. Dit nieuws zorgt voor een stijging van ongeveer 1% in de aandelen van het bedrijf.

Ontwikkeling van 'Apple GPT'

Apple neemt de recente vooruitgang in AI-technologie serieus en overweegt deze te integreren in toekomstige producten. Hoewel het bedrijf zelden de term 'kunstmatige intelligentie' gebruikt en de voorkeur geeft aan de meer academische term 'machine learning', is er een interne basis voor AI genaamd Ajax. Een klein team van ingenieurs heeft een chatbot ontwikkeld die sommigen 'Apple GPT' noemen. De toegang tot deze chatbot is binnen Apple momenteel beperkt.

Machine learning in Apple producten

Naast grote taalmodellen (LLMs) maakt Apple veel gebruik van machine learning in zijn producten. Dit varieert van Siri-spraakherkenning tot het vermogen van de Foto's-app om gezichten en huisdieren te detecteren. Er is echter enige vertraging in het adopteren van de LLM-trend door Apple. Andere technologiebedrijven zoals Microsoft, Google, Amazon en Meta hebben reeds LLM's geïntegreerd in hun software of diensten.

Apple is enigszins laat als het gaat om het omarmen van de trend van grote taalmodellen. Microsoft heeft bijvoorbeeld OpenAI's ChatGPT in zijn software geïntegreerd, Google heeft zijn Bard in zijn zoekmachine gestopt, Amazon biedt LLM's aan via AWS en Meta heeft deze week een groot LLM-project open source gemaakt. In reactie hierop werkt Qualcomm, die processors voor telefoons maakt die concurreren met Apple's iPhone, samen met Meta zodat zijn LLM's direct op Android-toestellen werken, in plaats van op verre servers in de cloud.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.