Apple zet stappen in AI-wereld: focus op mobiele toestellen

FFrits 8 augustus 2023 11:02

Na lange tijd heeft Apple besloten om de sprong naar kunstmatige intelligentie (AI) te maken. Hoewel het bedrijf later in de race is ingestapt dan andere Big Tech-bedrijven, neemt het een unieke aanpak door zich te concentreren op het integreren van AI-technologieën in mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad.

Apple omarmt eindelijk AI

Apple, dat tot voor kort geen duidelijke interesse in kunstmatige intelligentie toonde, heeft besloten om serieus deel te nemen aan de AI-race. De Amerikaanse gigant wil zijn expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie versterken. De CEO van Apple, Tim Cook, heeft onlangs gesproken over de AI inspanningen van het bedrijf, een onderwerp dat hij eerder vermeed. Hij benadrukte de verhoogde uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, met name in generatieve AI.

Volgens de Financial Times werft Apple op grote schaal mensen aan voor rollen gerelateerd aan AI. Deze toekomstige medewerkers, afkomstig uit diverse locaties waaronder Californië, Seattle, Parijs en Beijing, zullen werken aan grote taalmodellen of LLM's, die de basis vormen van alle generatieve kunstmatige intelligentie. De vacatures variëren van fundamenteel onderzoek naar LLM's tot het comprimeren van bestaande taalmodellen voor efficiënte werking op mobiele apparaten in plaats van in de cloud.

Apple's unieke aanpak in AI

In vergelijking met andere Big Tech-bedrijven zoals Google, Microsoft, Meta en Amazon, die al geruime tijd investeren in de ontwikkeling van generatieve AI, lijkt Apple enigszins achter te lopen. Maar hoewel Apple intern meer aan AI wil werken, lijkt hun aanpak te verschillen van die van hun concurrenten. Apple richt zich niet op het ontwikkelen van een chatbot of een zoekmachine met AI, maar op het overbrengen van geavanceerde technologieën, zoals LLM's, specifiek naar mobiele apparaten - een gebied waar de andere bedrijven nog niet op hebben gefocust.

AI op mobiele toestellen

De kernactiviteit van Apple is niet zozeer een zoekmachine of een sociaal netwerk, maar de verkoop van producten, met name de iPhone. Het is dus logisch dat het bedrijf zich richt op de ontwikkeling van AI binnen zijn producten. Door AI-software op smartphones te integreren zonder dat er een internetverbinding nodig is of dat die aan de cloud gekoppeld moet zijn, kunnen programma's sneller worden uitgevoerd en wordt de privacy van gebruikersgegevens beter gewaarborgd. Dit is een aspect waar Apple bijzonder veel waarde aan hecht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.