Artificiële intelligentie brengt schilderijen tot leven in MSK Gent

FFrits 2 december 2023 07:01

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent introduceert een baanbrekend project waarbij bezoekers met schilderijen kunnen praten, dankzij artificiële intelligentie. Het pilootproject, ontwikkeld door de Gentse onderneming Lean Mean Learning Machine, stelt bezoekers in staat om interactief te leren en vragen te stellen aan de kunstwerken.

Interactief leren door AI in MSK Gent

Het MSK Gent heeft in samenwerking met de Gentse onderneming Lean Mean Learning Machine een innovatief project gelanceerd waarbij bezoekers interactief kunnen leren via AI. Bezoekers kunnen nu praten met het schilderij 'De Veestal' van Jenny Montigny. Dit unieke project is een eerste in België en biedt een nieuwe manier om kunst te ervaren en ervan te leren.

Het apparaat dat voor deze unieke interactie zorgt, is ontworpen door Lean Mean Learning Machine. Het apparaat, geplaatst bij het schilderij, bevat een knop en microfoon waarmee bezoekers vragen kunnen stellen. De stem uit de luidsprekers in het apparaat geeft vervolgens de antwoorden. Dit zorgt voor een boeiende en educatieve interactie met de kunstwerken.

Toekomstplannen voor het AI-project van MSK

MSK Gent blijft innoveren in het bereiken van zijn publiek en is van plan om meer schilderijen toe te voegen aan het interactieve AI-project. Eén van de volgende werken is 'Zittende vrouw bij het venster' van Rik Wouters. Door deze technologie kunnen bezoekers op een andere manier leren over kunst, en biedt het museum een unieke, interactieve ervaring.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.