Artificiële Intelligentie en de Toename van Cybercriminaliteit: Aanpak en Verantwoordelijkheid

FFrits 19 januari 2024 07:02

Met de komst van Artificial Intelligence (AI), is er een groeiende zorg over de toename van cybercriminaliteit. Dit artikel verkent de link tussen AI en cybercriminaliteit, hoe belangrijke figuren in de cybersfeer zoals Marieke Snoep, hoofd consumentenmarkt en Lid Raad van Bestuur KPN, en Inge Bryan, voorzitter DIVD, deze uitdaging aanpakken en hoe iedereen zijn digitale weerbaarheid kan verhogen.

Het streven naar een socialer, veiliger en groener internet

Met een groot deel van onze dag online - of het nu gaat om televisie kijken, videobellen, gamen, het bedienen van de lampen of zaken doen met de hele wereld - wordt digitale weerbaarheid een steeds belangrijker thema. Marieke Snoep, hoofd consumentenmarkt en Lid Raad van Bestuur KPN, zet zich in voor een socialer, veiliger en groener internet. Ze benadrukt dat het internet van iedereen is en voor iedereen, en dat we dat graag zo willen houden.

Naast de praktische voordelen van online zijn, heeft het internet ook de manier waarop we leren drastisch veranderd. Het biedt nieuwe mogelijkheden om onderwijs te democratiseren en gelijkheid te bevorderen, bijvoorbeeld door online cursussen en samenwerkingstools. Toegang tot een breed scala aan online cursussen en tools, vaak gratis of tegen een lage prijs, maakt het mogelijk om overal ter wereld toegang te krijgen tot kwalitatief hoogstaand onderwijs en altijd en overal met elkaar te kunnen samenwerken.

Hoewel het internet talloze deuren opent, zijn er ook negatieve aspecten. Snoep waarschuwt voor de risico's van de online wereld, waaronder hackers, phishing, online pesten, polarisatie en blootstelling aan nepnieuws. Ze benadrukt dat iedereen het doelwit kan worden van cybercriminaliteit, vooral nu datadiefstal en AI elkaar hebben gevonden.

Verhoging van de digitale weerbaarheid

Ondanks de uitdagingen ziet Snoep en haar team het als hun missie om het internet beter te maken en de digitale weerbaarheid van iedereen te verhogen. Ze geloven dat het internet een plaats moet zijn die het leven makkelijker en leuker maakt, mensen verbindt in plaats van verdeelt, en groener is. Daarom zetten ze zich in om de digitale wereld weerbaarder te maken, door bijvoorbeeld webinars voor klanten te organiseren en samen te werken met Cybersessies.

Zelf bijdragen aan digitale veiligheid

Snoep legt uit dat terwijl de telecomindustrie de verantwoordelijkheid neemt om het internet veilig te houden, gebruikers ook een rol spelen in hun eigen digitale veiligheid. Ze suggereert dat mensen goede antivirussoftware installeren, sterke en unieke wachtwoorden gebruiken (een wachtwoordmanager kan hierbij helpen), tweefactorauthenticatie gebruiken en regelmatig hun digitale apparaten updaten. En voor het geval er toch iets misgaat, zorg dan altijd voor een back-up van al je bestanden.

Slachtoffer van cybercrime: Schaam je niet

Tot slot benadrukt Snoep dat iedereen het slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit en moedigt ze mensen aan om zich niet te schamen als ze slachtoffer worden. Ze raadt slachtoffers aan om professionele hulp te zoeken, zoals de Fraudehelpdesk, en om hun ervaringen te delen met anderen om hen te helpen. Ze benadrukt dat digitale veiligheid geen technisch, maar een maatschappelijk probleem is, en dat de kracht in het gesprek zit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.