Artificiële intelligentie gaat eenzaamheid onder ouderen in Madrid te lijf

FFrits 16 oktober 2023 13:16

In Madrid, zal een experiment met artificiële intelligentie (AI) helpen bij het opsporen van eenzaamheid onder ouderen. Een chatbot zal automatisch ouderen opbellen en vragen stellen om inzicht te krijgen in hun leefomstandigheden en te bepalen of ze eenzaam zijn.

Eenzaamheid onder ouderen in Madrid

De mate van eenzaamheid onder ouderen in Madrid is ernstig. Volgens recente cijfers voelt bijna een tiende van de 65-plussers zich altijd alleen. Deze groeiende trend van eenzaamheid is alarmerend en heeft geleid tot de noodzaak voor innovatieve oplossingen, zoals het aanstaande AI-experiment.

AI-chatbot neemt contact op met ouderen

Het experiment maakt gebruik van artificiële intelligentie in de vorm van een chatbot. Deze chatbot zal automatisch telefoongesprekken initiëren met oudere mensen. De stem van de AI is ontworpen om zeer realistisch te klinken, waardoor het contactpersoonlijke en menselijk zal aanvoelen.

Inzichten verzamelen over de levens van ouderen

Tijdens de telefoongesprekken zal de chatbot een reeks vragen stellen om een goed beeld te krijgen van de leefomstandigheden van de ouderen. Het doel is niet alleen om te bepalen of ze zich eenzaam voelen, maar ook om te begrijpen hoe ze leven en welke uitdagingen ze dagelijks tegenkomen.

Het proefproject wordt gelanceerd in Madrid, maar het is nog niet duidelijk in welke wijk het zal beginnen. Wat wel bekend is, is dat de doelgroep bestaat uit mensen van 75 jaar en ouder. Deze groep heeft een hoger risico op eenzaamheid en zal dus het meeste baat hebben bij dit innovatieve project.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.