Artificiële intelligentie verovert CES: Hoe ChatGPT de technologiewereld transformeert

FFrits 9 januari 2024 07:02

CES, de meest prominente technologiebeurs ter wereld, wordt dit jaar gedomineerd door artificiële intelligentie, met de invloed van ChatGPT duidelijk zichtbaar. Van auto's tot gezondheidsgadgets, AI is overal te vinden op de beurs.

Wat is de CES?

CES, oftewel de Consumer Electronics Show, wordt jaarlijks georganiseerd in Las Vegas, Verenigde Staten. Dit evenement wordt beschouwd als de heilige graal van de technologiewereld, waar ongeveer 4.000 exposanten de kans krijgen om hun laatste technologische vindingen te presenteren aan zo'n 130.000 verwachte bezoekers. Miljoenen mensen wereldwijd volgen de beurs via diverse media-kanalen.

De opkomst van AI op CES

Voorheen was de CES voornamelijk een podium voor de nieuwste tv-toestellen en andere elektronica. Dit jaar echter, is er een merkbare verschuiving te zien naar AI-technologie. Deze verandering is in grote mate te wijten aan de invloed van ChatGPT, een chatbot ontwikkeld door OpenAI, gelanceerd in december 2022. Hoewel de lancering te laat kwam voor velen om te reageren tijdens de editie van vorig jaar, zijn techbedrijven dit jaar klaar om te reageren op de veranderingen die de chatbot heeft veroorzaakt.

Nieuwe AI-producten en -diensten

De invloed van ChatGPT en AI, in het algemeen, is duidelijk zichtbaar in de producten en diensten die worden gepresenteerd op de beurs. Zo heeft Microsoft al aangekondigd dat het een nieuwe functie introduceert in zijn toetsenborden waarmee gebruikers hun AI-assistent Copilot voor Windows kunnen oproepen. Andere techbedrijven, zowel groot als klein, zullen ongetwijfeld soortgelijke AI-gebaseerde technologieën presenteren.

Voor deze editie van CES reizen ongeveer twintig Belgische bedrijven naar de Verenigde Staten. Hoewel het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade en het Brusselse hub.brussels niet langer in een groepsstand op de beurs investeren, zijn er nog steeds Vlaamse bedrijven die op eigen houtje deelnemen. Deze bedrijven, waaronder het Leuvense onderzoekscentrum Imec en zijn spin-off Micledi Microdisplays, zullen een breed scala aan producten en diensten presenteren, variërend van oplaadtechnologie voor elektrische auto's tot medische toepassingen en kunstmatige intelligentie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.