Australisch DishBrain team krijgt €600.000 voor onderzoek naar samensmelting van AI en hersencellen

FFrits 21 juli 2023 10:12

Het Australische onderzoeksteam van Monash University en Cortical Labs, dat DishBrain heeft ontwikkeld, heeft een subsidie van €600.000 gekregen om de integratie van menselijke hersencellen en kunstmatige intelligentie verder te onderzoeken.

Ontwikkeling en werking van DishBrain

Het onderzoeksteam, geleid door Monash University en Cortical Labs, heeft de DishBrain ontwikkeld. Dit zijn hersencellen die de computergame Pong kunnen spelen. Dit doet men door honderdduizenden levende, in het lab gekweekte hersencellen verschillende taken te laten leren, zoals het spelen van Pong. Een multi-elektrode array gebruikt elektrische activiteit om de cellen feedback te geven wanneer de 'paddle' de 'bal' raakt.

Behoefte aan levenslange leercapaciteit

Volgens associate professor Adeel Razi van het Turner Institute for Brain and Mental Health aan de Monash University, won het team de ONI en Department of Defence National Security Science and Technology Centre subsidie omdat er behoefte is aan een nieuw type machine-intelligentie dat 'gedurende zijn levensduur kan leren'. Deze intelligentie zou de machineleren van technologie zoals zelfrijdende auto's, autonome drones en bezorgrobots kunnen verbeteren.

Inzicht in biologische leermechanismen

Het doel van het DishBrain onderzoek is om inzicht te krijgen in de biologische mechanismen achter continu leren. Dit zal helpen om betere AI-machines te ontwikkelen die het leerproces van biologische neurale netwerken kunnen nabootsen. Dit zou de hardware en methodes kunnen opschalen tot het punt waarop ze een levensvatbaar alternatief worden voor in-silico computing (met behulp van simulaties).

In Australië wordt er opgeroepen tot erkenning van de potentiële catastrofale of existentiële risico's van AI. De organisatie Australians For AI Safety heeft een brief geschreven aan de minister van industrie, wetenschap en technologie, Ed Husic, ondertekend door academici en industrieleiders. Ze dringen er bij hem op aan om de wereldwijde gemeenschap te helpen de risico's te beheren, onderzoek naar AI veiligheid te steunen en 'dringend de AI-veiligheidsauditors op te leiden die de industrie binnenkort nodig zal hebben'.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.