Bekende auteurs klagen OpenAI aan wegens inbreuk op auteursrechten

FFrits 21 september 2023 06:42

Een groep Amerikaanse auteurs, waaronder George R.R. Martin, auteur van de 'Game of Thrones'-boeken, heeft een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI, de ontwikkelaar van de AI-chatbot, ChatGPT. Zij beweren dat hun werk onrechtmatig wordt gebruikt om de bot te trainen, en vrezen vervangen te worden door AI-systemen.

Beschuldiging van onrechtmatig gebruik van literatuur

OpenAI, de organisatie achter de populaire AI-chatbot, ChatGPT, wordt onder vuur genomen door een groep prominente Amerikaanse schrijvers. Zij beweren dat het bedrijf zonder toestemming hun werken heeft gebruikt om de kunstmatige intelligentie van de chatbot te trainen. Deze beschuldiging roept vragen op over de ethische grenzen van AI-training en de implicaties voor het auteursrecht.

Onder de boze auteurs bevindt zich niet de minste: George R.R. Martin, de gerenommeerde auteur van de 'Game of Thrones'-boekenreeks. Martin's betrokkenheid bij de zaak onderstreept de ernst van de situatie en toont de groeiende bezorgdheid bij gevestigde auteurs over de mogelijke impact van AI op hun werk en intellectuele eigendom.

Naast de kwestie van auteursrechtinbreuk, ligt er nog een andere angst onder deze groep auteurs. Zij vrezen dat AI-systemen zoals ChatGPT hen volledig zouden kunnen vervangen. Er is bezorgdheid dat dergelijke geavanceerde AI-systemen de creatieve schrijfprocessen zouden kunnen nabootsen, waardoor de rol van de menselijke auteur in de toekomst in het gedrang komt.

ChatGPT genereert samenvattingen van auteurswerken

Een van de belangrijkste klachten van de auteurs is dat ChatGPT in staat zou zijn om accurate samenvattingen van hun boeken te genereren op aanvraag van een gebruiker. Dit wijst er volgens hen op dat delen van hun werk opgeslagen zijn in de database van de chatbot, een duidelijke schending van hun intellectuele eigendomsrechten.

OpenAI weigert commentaar op aantijgingen

In reactie op de aantijgingen heeft OpenAI geweigerd commentaar te geven. Eerdere verklaringen van het bedrijf en andere AI-ontwikkelaars benadrukken echter hun naleving van de Amerikaanse auteursrechtwetgeving. Deze ontwikkelingen zetten de schijnwerpers op het spanningsveld tussen AI-ontwikkeling en auteursrechten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.