Beyond Weather maakt gebruik van AI om het weer maanden van tevoren te voorspellen

FFrits 5 september 2023 10:05

Beyond Weather, een Nederlandse climatetech-startup, heeft een technologie ontwikkeld die het weer tot negen maanden in de toekomst kan voorspellen. Met behulp van AI-algoritmes en gegevens zoals de hoeveelheid ijs op de poolkappen en de temperatuur en het zoutgehalte in oceanen, kan het bedrijf patronen identificeren en een vrij nauwkeurig beeld van het toekomstige weer creëren.

De werking van Beyond Weather

Beyond Weather is een Nederlandse climatetech-startup die claimt het weer tot negen maanden in de toekomst te kunnen voorspellen. In plaats van te kijken naar natuurkundige wetten voor korte termijn voorspellingen, richt Beyond Weather zich op andere aspecten zoals de hoeveelheid ijs op de poolkappen, de temperatuur en het zoutgehalte in oceanen, en de hoeveelheid vocht in de bodem. Met behulp van AI-algoritmes kunnen deze gegevens worden vergeleken met eerdere situaties om patronen te identificeren en zo een vrij nauwkeurig beeld te krijgen van het toekomstige weer.

Het team en de doelgroep van Beyond Weather

Beyond Weather is opgericht aan de VU Amsterdam door Dim Coumou en Sem Vijverberg. Het team werd al snel uitgebreid met econometrist Jannes van Ingen en ondernemers Marc van der Peet en Steven van den Tol. Het bedrijf zoekt betalende klanten vooral in de energiesector, aangezien deze sector steeds meer afhankelijk wordt van het weer voor de productie van energie. Met behulp van de data van Beyond Weather kunnen energieleveranciers de opbrengsten van hun wind- en zonneparken beter in kaart brengen. Op termijn wil het bedrijf ook partijen in de agrofood interesseren.

Het verdienmodel en de voortgang van Beyond Weather

Klanten betalen een licentie-fee voor toegang tot het online dashboard van Beyond Weather, waar ze niet alleen algemene weersverwachtingen kunnen inzien, maar ook uitleg krijgen over hoe deze voorspellingen tot stand zijn gekomen. De exacte prijzen variëren tussen de 30.000 en 50.000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal landen. Het product van Beyond Weather werkt al en is volgens het bedrijf zelf twee keer zo nauwkeurig als bestaande weermodellen. Het bedrijf heeft al een eerste klant gevonden in een Zwitserse energiemaatschappij en voert gesprekken met andere partijen.

Tot het najaar van 2022 werd de startup gefinancierd door onderzoeksubsidies, maar er staat een Series A-ronde op de planning. Deze is nodig om het product verder te ontwikkelen en nieuwe klanten te vinden. Er zijn al gesprekken gevoerd voorafgaand aan de zomer en het bedrijf denkt ongeveer 1 miljoen euro nodig te hebben voor de komende twee jaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.