China neemt de leiding in de massaproductie van humanoïde robots

FFrits 4 december 2023 07:01

China kondigt aan in 2025 te beginnen met de massaproductie van humanoïde robots, waarbij het land naar verwachting de voorsprong behoudt in de wereldwijde race in robottechnologie. De gevolgen hiervan zijn waarschijnlijk bijzonder verstrekkend, met impact op de economie en vele sectoren van de arbeidsmarkt.

China leidt in robottechnologie

China heeft aangekondigd in 2025 te starten met de massaproductie van humanoïde robots, een beweging die het land momenteel aan de leiding plaatst in de wereld van robottechnologie. Er wordt verwacht dat er tegen 2027 honderdduizenden Chinese robots aan het werk zullen zijn, wat een aanzienlijke impact zal hebben op de Chinese economie. Deze aankondiging moet worden gezien in de context van de strijd tussen de grootmachten om grip te krijgen op de snelle ontwikkelingen in de wereld van robots en kunstmatige intelligentie.

Impact van robotmassaproductie

De gevolgen van de massaproductie van humanoïde robots zijn enorm. Experts voorspellen dat de wereldwijde markt voor humanoïde robots binnen 15 jaar mogelijk een jaaromzet van 150 miljard dollar zal bereiken. Bovendien wordt verwacht dat robots tussen 2025 en 2028 op grote schaal zullen worden ingezet in fabrieken, en tussen 2030 en 2035 in vele andere banen. Het is belangrijk om op te merken dat deze ontwikkelingen ook enige bezorgdheid onder burgers met zich meebrengen, aangezien voorspellingen suggereren dat tot een kwart van alle banen in de komende 30 jaar kan worden beïnvloed door robotica en AI.

Met een overheidsroutekaart en een budget van 59 miljard dollar is China zijn voorsprong in de wereldwijde robotrace aan het uitbreiden. Deze beweging heeft het Westen alert gemaakt. De EU en de VS hebben bijvoorbeeld maatregelen genomen om de export van bepaalde AI-technologieën naar China te stoppen en de verkoop van AI-ondersteunde computerchips aan Chinese bedrijven een halt toe te roepen. Het blijft echter nog te bezien welke regio uiteindelijk zal domineren in de wereld van robotica.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.