China zet zwaar geschut in tegen fraude in crypto en AI

FFrits 10 augustus 2023 07:47

China zet nieuwe maatregelen in werking om fraude, in het bijzonder fraude gerelateerd aan crypto en AI, rigoureus aan te pakken. De strijd omvat zowel binnenlandse georganiseerde misdaad als overzeese frauduleuze activiteiten.

China treft maatregelen tegen AI en crypto fraude

China treft nieuwe maatregelen om fraude aan te pakken, met een bijzondere focus op kunstmatige intelligentie en cryptogebied. De Commissie voor Politieke en Juridische Zaken van de Communistische Partij van China (CPC) heeft dit aangekondigd. Deze stap is genomen naar aanleiding van criminele activiteiten die zowel in het binnenland als vanuit het buitenland worden uitgevoerd. Het doel is om deze frauduleuze activiteiten zo vroeg mogelijk bij de bron aan te pakken.

'Virtuele ontvoering' als nieuwe vorm van fraude

Eén van de soorten fraude die de Chinese overheid wil aanpakken, is de zogenaamde 'virtuele ontvoering'. Bij deze vorm van fraude worden slachtoffers gelokt met valse vacatures en beloftes van hoge salarissen. Zodra ze in de val lopen, worden ze gechanteerd en geïntimideerd om zelf fraude te plegen. In sommige gevallen doen de criminelen zich zelfs voor als personeel van de openbare veiligheidsdiensten om persoonlijke informatie te stelen en losgeld af te persen van familieleden van de slachtoffers.

Samenwerking en bewustwording zijn cruciaal in fraudebestrijding

De opkomst van fraude met blockchain, digitale valuta, Metaverse en AI vraagt om een gecoördineerde aanpak. Niet alleen tussen verschillende Chinese autoriteiten, maar ook internationaal. Door de samenwerking met buurlanden te versterken, hoopt de Chinese commissie deze misdaden effectiever te bestrijden. Bewustwording bij het publiek speelt hierbij ook een grote rol. Naast handhaving door de autoriteiten, worden er ook bewustwordingscampagnes en onderwijsinitiatieven uitgevoerd. Deze zijn vooral gericht op de jongere generatie, met als doel dat zij dergelijke oplichtingspraktijken sneller herkennen en kunnen voorkomen.

Hoewel China in het verleden een zeer strenge houding heeft aangenomen tegenover cryptocurrencies, lijkt er nu enige versoepeling plaats te vinden. Het Hooggerechtshof van China heeft richtlijnen vrijgegeven waarin staat dat het vereffenen van een klein bedrag aan digitale valuta als legaal kan worden beschouwd. Ook de crypto ambities van Hong Kong hebben hun zegen gekregen. Niettemin blijft de handel in cryptocurrencies in China zelf verboden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.