Computerstemmen en AI in de Muziekindustrie: Kans of Bedreiging?

FFrits 21 augustus 2023 12:15

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker gebruikt in de muziekindustrie voor het creëren van nummers en zelfs imiteren van bekende stemmen. Dit roept zowel enthousiaste als bezorgde reacties op binnen de industrie. Deze ontwikkelingen roepen ook vragen op rond auteursrecht en het unieke karakter van een artiest.

AI in de muziekindustrie: kans of bedreiging?

Het debat over het gebruik van kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie is verdeeld. Sommigen zien AI als een waardevolle aanvulling op het creatieve proces, terwijl anderen vrezen dat het hun unieke stem en talent kan stelen of nabootsen. Deze zorgen zijn met name relevant wanneer AI wordt gebruikt om de stem van een bekende artiest te imiteren, zoals bijvoorbeeld de stem van Johnny Cash die het popnummer 'Barbie Girl' zingt - een nummer dat hij nooit daadwerkelijk heeft uitgevoerd.

AI creëert muziek met bestaande stemmen

Moderne algoritmes zijn in staat om complete nummers te bedenken, te schrijven en uit te voeren met een bestaande stem. Youtuber Jeffrey Wirtz heeft bijvoorbeeld liedjes gemaakt met behulp van AI waarbij hij de stem en stijl van de Nederlandse zanger Antoon gebruikte, wat een interessant debat teweegbrengt over de oorspronkelijkheid en authenticiteit in de muziekindustrie.

AI en de complexiteit van auteursrechten

Juriste Charlotte Meidersma wijst op de angst onder artiesten dat AI met hun werk aan de haal gaat. Ze legt uit dat het moeilijk kan zijn om inbreuk op auteursrechten te bewijzen, omdat AI niet direct kopieert, maar zich baseert op talloze voorbeelden. Desondanks is er juridische inbreuk wanneer AI alle data naar een eigen server kopiëert en daarmee een AI-programma traint.

Het idee om de stem van een artiest te beschermen tegen gebruik door AI is iets waar men in de muziekindustrie over nadenkt. Echter, omdat de stem van een artiest nooit precies hetzelfde is, kan dit juridisch gezien uitdagend zijn. Dit roept vragen op over hoe unieke aspecten van een artiest, zoals hun stem, kunnen worden beschermd in het digitale tijdperk.

Youtuber Wirtz beschouwt AI als een waardevolle aanvulling op het creatieve proces, vergelijkbaar met hoe fotografen Photoshop gebruiken. Dit toont aan dat AI, ondanks de controverses en uitdagingen die het met zich meebrengt, ook potentieel heeft om nieuwe creatieve mogelijkheden te bieden in de muziekindustrie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.