Cyberaanvallen nemen toe: 4.000 aanvallen per seconde, volgens Microsoft

FFrits 10 december 2023 07:01

Volgens Microsoft is het aantal cyberaanvallen dit jaar wereldwijd met een kwart toegenomen. Mede dankzij AI-tools kunnen hackers sneller en op grotere schaal opereren. Het aantal aanvallen bedraagt nu gemiddeld 4.000 per seconde.

Significante stijging in cyberaanvallen

Wereldwijd is er een flinke stijging te zien in het aantal cyberaanvallen. Microsoft, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, rapporteert een toename van 25% in hun meest recente jaarrapport. Deze stijging laat zien dat cybercriminaliteit een steeds groter probleem wordt.

AI-tools versnellen cyberaanvallen

De stijging in cyberaanvallen heeft deels te maken met de opkomst en snelle groei van AI-tools. Deze tools maken het voor hackers gemakkelijker om grootschalige aanvallen uit te voeren in een kortere tijd. Met AI-tools kunnen hackers bijvoorbeeld phishing-mails automatisch laten genereren, waardoor ze hun focus kunnen houden op andere aspecten van de aanval.

4.000 cyberaanvallen per seconde

De frequentie van cyberaanvallen is verbazingwekkend hoog. Volgens de gegevens van Microsoft worden er elke seconde wereldwijd 4.000 aanvallen uitgevoerd. Dit benadrukt de urgentie en het belang van goede cyberbeveiliging voor zowel particulieren als bedrijven.

Overheden zijn een van de voornaamste doelwitten van cyberaanvallen. Het feit dat overheden worden aangevallen, toont aan dat cybercriminaliteit niet alleen een bedreiging vormt voor individuen en bedrijven, maar ook voor de nationale veiligheid. Informatie van overheidsinstellingen kan zeer waardevol zijn voor criminelen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor chantage of om politieke onrust te creëren.

Ondanks het toenemende gevaar van cyberaanvallen, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Bart Asnot, een cyberexpert van Microsoft, merkt op dat de Belgische overheden de afgelopen jaren flinke stappen hebben gezet om hun diensten beter te beschermen. Echter, er is nog steeds ruimte voor verbetering en verdere investeringen in cyberbeveiliging zijn noodzakelijk.

Noodzaak voor meer bewustzijn

Naast technologische oplossingen, speelt bewustzijn een cruciale rol in cyberbeveiliging. Mensen moeten zich bewust zijn van de risico's en weten hoe ze zichzelf online kunnen beschermen. Dit betekent onder andere het kiezen van sterke en unieke wachtwoorden, het inzetten van tweestapsverificatie en het niet blindelings klikken op links in e-mails of andere berichten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.