De baanbrekende impact van AI op industriële productie

FFrits 26 september 2023 08:27

Artificiële intelligentie (AI) doordringt niet alleen het kantoorwerk, het veroorzaakt ook een revolutie in de productiewereld. De technologie gaat verder dan chatbots en maakt al een significant verschil in industriële automatisering.

AI emuleert menselijke waarneming

AI-technologieën, zoals '4D Vision' van Apera AI, helpen fabrieksautomatisering naar een hoger niveau te tillen. Deze technologie maakt het voor collaboratieve robots (cobots) mogelijk om objecten te identificeren en te begrijpen hoe ze veilig en effectief kunnen worden opgepakt. Dit simuleert in feite de 'menselijke waarneming', waardoor robots nu beter kunnen navigeren in complexe, ongestructureerde omgevingen.

AI vereist geen voorafgaande training

AI maakt het mogelijk voor robots om verschillende soorten objecten te herkennen en te hanteren zonder voorafgaande instructies. Dit is bijvoorbeeld het geval met de robobrain.vision-kit van Robominds, ontworpen voor de logistieke sector. De robots kunnen verschillende producten oppakken, ongeacht hun vorm of grootte, zonder dat ze hiervoor getraind of geprogrammeerd hoeven te worden.

AI-technologieën, zoals die van Micropsi Industries, stellen industriële robots in staat om producten nauwkeurig te verplaatsen, ongeacht hun positie, vorm of beweging. Dit betekent dat de robot bepaalde taken zoals assemblage, grijpen, schroeven of testen kan uitvoeren, zelfs als de positie van machines of objecten fluctueert.

Zelfontwikkeling van robots door AI

Een belangrijk voordeel van AI is dat het een robot in staat stelt om zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen. Het onderliggende algoritme van de robot kan de prestaties van de robot continu aanpassen en optimaliseren op basis van verzamelde gegevens, waardoor de automatiseringsoplossing in je bedrijf elke dag beter wordt zonder dat er tijd en geld hoeft te worden besteed aan updates of upgrades.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.