De energiedorst van AI: Evenveel verbruik als heel Nederland in 2027?

FFrits 10 oktober 2023 18:23

Als de groei in de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) op het huidige tempo doorgaat, zou AI in 2027 evenveel energie kunnen verbruiken als heel Nederland, aldus datawetenschapper Alex de Vries. De snelle toename van deze high-tech sector, de bijbehorende hoge energie-eisen en de implicaties voor duurzaamheid zijn zorgwekkend.

Energieverbruik van AI schiet omhoog

De vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) groeit snel en daarmee ook het energieverbruik. Datawetenschapper Alex de Vries voorspelt dat als de huidige groeisnelheid aanhoudt, AI in 2027 evenveel energie zou kunnen verbruiken als heel Nederland. Dit is een zorgwekkend vooruitzicht gezien het belang van duurzaamheid en energie-efficiëntie in onze moderne wereld.

Generatieve kunstmatige intelligentie, een vorm van AI die in staat is om content zoals teksten, afbeeldingen, muziek en video's te creëren, maakt een sterke groei door. Dit type AI vereist grote hoeveelheden gegevens om te worden getraind, wat op zijn beurt een aanzienlijke hoeveelheid energie vereist. Dit is een belangrijke factor in het snelgroeiende energieverbruik in de AI-sector.

Google's AI-gebaseerde zoekfunctie en energieverbruik

De schaal van het potentiële energieverbruik van AI wordt duidelijk als we kijken naar een voorbeeld uit de praktijk. Volgens berekeningen van De Vries zou het gebruik van AI om de zoekresultaten van Google te genereren jaarlijks maar liefst 29,2 terawattuur aan energie kosten. Dit is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van een land als Ierland.

Duurzaamheidsrisico's door energie-intensieve AI

Het hoge energieverbruik van AI is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een belangrijke duurzaamheidskwestie. Alex de Vries benadrukt dat de energie-intensiviteit van AI niet over het hoofd mag worden gezien als we de risico's van deze technologie evalueren. Duurzaamheidskwesties zijn van cruciaal belang in het tijdperk van klimaatverandering, en dit is een gebied waar AI kan bijdragen aan het probleem.

De Vries trekt een parallel met de hype rond blockchain-technologie, de technologie achter bitcoin. Net als bij AI zag hij dat hoge energie-eisen en een snelle groei hand in hand gingen. Deze observaties benadrukken de noodzaak om duurzaamheidskwesties serieus te nemen bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën.

Efficiëntere apparatuur als mogelijke oplossing?

Terwijl de discussie over het hoge energieverbruik van AI voortduurt, wordt er vaak gesuggereerd dat nieuwere, efficiëntere apparatuur de oplossing kan zijn. Hoewel dit een mogelijk pad voorwaarts zou kunnen zijn, is het van belang om te beseffen dat de ontwikkeling van efficiëntere technologieën tijd kost en dat het huidige hoge energieverbruik een probleem blijft dat op de korte termijn moet worden aangepakt.

Risico op toename van elektronisch afval

Een ander probleem dat De Vries aanhaalt, is dat de snelle ontwikkeling van AI-apparatuur kan leiden tot een hoop elektronisch afval. Met de huidige snelheid van technologische ontwikkeling kan nieuwe apparatuur al binnen enkele jaren verouderd raken, waardoor het waarschijnlijk is dat de levensduur van deze apparatuur korter is dan de standaard afschrijvingstermijn van zes jaar. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een toename van elektronisch afval, een ander belangrijk milieu- en duurzaamheidsprobleem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.