De ingewikkelde waarheid over hoe generatieve AI jouw data gebruikt

FFrits 27 juli 2023 14:22

Generatieve AI-systemen hebben een enorme behoefte aan grote hoeveelheden data. Deze data wordt vaak verzameld en gebruikt zonder dat de eigenaars daarvan op de hoogte zijn. Dit roept ernstige privacyvragen op en leidt tot discussies over wie uiteindelijk de controle heeft over deze informatie.

Zorgen over data-verzameling door AI

De kracht van generatieve AI-systemen is verbazingwekkend, maar het gebruik van persoonlijke data om deze systemen te trainen roept veel vragen op. Waar wordt deze data verzameld? Hoe wordt het gebruikt? Zijn er beschermingsmaatregelen voor gevoelige informatie? Het antwoord op deze vragen is vaak onduidelijk, en dit zorgt voor toenemende bezorgdheid bij het publiek.

Recentelijk ging een tweet viraal die Google beschuldigde van het schrapen van data uit Google Docs om zijn AI-tools te trainen. Hoewel Google dit ontkent, heeft het incident aangetoond dat het vertrouwen in techgiganten fragiel is. Bedrijven zijn vaak terughoudend in het openbaar maken van hun gegevensbronnen en dit leidt tot nog meer wantrouwen en bezorgdheid over privacy.

Groothoekverzameling van data door AI-bedrijven

Generatieve AI-systemen hebben zoveel mogelijk data nodig om te kunnen trainen. Deze data wordt vaak op grote schaal van het internet verzameld met behulp van web scraping tools en API's. Het probleem is dat dit proces geen onderscheid maakt tussen auteursrechtelijk beschermd werk of persoonlijke data; als het op het internet staat, wordt het genomen.

Roep om nieuwe databeschermingswetten

Het recht op onze eigen informatie is nog steeds een punt van discussie. Hoewel er enige bescherming is voor kinderen onder de 13 jaar en bewoners van staten die hun eigen privacywetten hebben aangenomen, hebben veel volwassenen in de VS weinig tot geen databeschermingsrechten. Er is een dringende roep om nieuwe wetten en regelgeving om dit gat te dichten en de privacy van burgers beter te beschermen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.