De kracht van sensitieve intelligentie in leiderschap: Een blik op Elon Musk

FFrits 18 september 2023 17:47

Wat maakt een goede leider? Volgens Ann Baeke van Natural Leadership gaat het verder dan alleen kennis. Ze bespreekt het concept van sensitieve intelligentie en deelt waarom Elon Musk enkele kenmerken van een sensitief intelligente leider vertoont.

De vier dimensies van sensitieve intelligentie

Volgens Ann Baeke is sensitieve intelligentie meer dan alleen IQ en emotionele intelligentie. Het omvat ook het vermogen om lichamelijke signalen te herkennen en er iets mee te doen, en het begrijpen van je eigen doelen en hoe deze bijdragen aan het grotere geheel. Een goede leider beschikt over een combinatie van deze vier dimensies.

Hoogsensitiviteit kan een kracht zijn in leiderschap, stelt Baeke. Hoogsensitieve mensen zijn vaak visionair, ambitieus en vooruitdenkend. Hun vermogen om empathisch te voelen voor anderen en veel te reflecteren op zichzelf of de organisatie kan echter ook leiden tot destructieve reflectie of overmatige zelftwijfel.

Elon Musk: een voorbeeld van sensitieve intelligentie

Elon Musk, bekend om zijn first principle thinking, vertoont volgens Baeke aspecten van een sensitief intelligente leider. Hij durft zijn intuïtie te volgen en stelt aannames ter discussie, wat aanwijzingen zijn van een leider met sensitieve intelligentie.

De beperkingen van AI in emotionele intelligentie

Baeke merkt op dat AI momenteel nog niet in staat is om emoties te beoordelen. Als mensen hun emotioneel bewustzijn verder ontwikkelen, behouden zij een voorsprong op dit gebied. Dit maakt het mogelijk om sneller fouten te ontdekken die door AI worden gemaakt, zoals vooroordelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.