De onvermijdelijke botsing van mens en machine in 'The Creator'

FFrits 1 oktober 2023 14:22

In de film 'The Creator' komen mens en machine in een intense strijd terecht. Regisseur Gareth Edwards schetst een toekomstbeeld waarin kunstmatige intelligentie (AI) een bedreiging vormt voor de mensheid. En het is angstaanjagend hoe dicht deze fictie bij de huidige realiteit komt.

AI als bedreiging in 2070

'The Creator' toont een wereld in 2070 waarin kunstmatige intelligentie (AI) zo geëvolueerd is dat het een serieuze bedreiging vormt voor de mensheid. In een toekomstig Los Angeles voert AI een aanval uit, waardoor de mensheid zich gedwongen voelt om te vechten voor hun voortbestaan. De film biedt echter meer dan een eenvoudige 'mens tegen machine' strijd. Regisseur Gareth Edwards wilde een verhaal vertellen over 'de ander' – iets dat verschilt van ons en dat we vaak vrezen uit onwetendheid.

Interessant is dat 'The Creator' oorspronkelijk begon als een verhaal over discriminatie en racisme. Edwards begon vier jaar geleden aan het project met dit idee in gedachten. Maar zoals het vaker gebeurt in het creatieve proces, ontwikkelde het verhaal zich op een onverwachte manier, waardoor het uiteindelijk een sciencefictionfilm over AI werd. Volgens Edwards is het maken van een film vergelijkbaar met het opvoeden van een kind: je kunt ze een richting suggereren, maar uiteindelijk volgen ze hun eigen pad.

Het schenken van gelijkenis aan AI

Een van de meest opvallende aspecten van de film is het verzoek aan mensen om hun gelijkenis te 'schenken' aan AI. Dit concept, dat ooit als pure fictie werd beschouwd, komt in werkelijkheid al voor. Mensen doneren hun stem, uiterlijk en andere unieke kenmerken aan AI-technologieën. Edwards dacht dat dit nog jaren in de toekomst lag toen hij aan het script werkte, maar de realiteit heeft de fictie ingehaald.

Het toekomstige beeld dat in 'The Creator' wordt geschetst, is deels werkelijkheid geworden. Een verrassend voorbeeld hiervan is het feit dat collega's in Hollywood zijn gaan staken tegen AI, een concept dat Edwards in zijn film had opgenomen. Deze gebeurtenis benadrukt hoe relevant en actueel het thema van de film is, ondanks zijn toekomstige setting.

Totaal verbod op AI is onmogelijk

Hoewel de film een beeld schetst van AI als een potentiële bedreiging, is Edwards van mening dat het volledig verbieden van AI geen realistische oplossing is. De technologische ontwikkelingen zullen blijven doorgaan, en we kunnen er niet aan ontsnappen. Hij benadrukt echter dat er duidelijke regels nodig zijn om de potentieel schadelijke gevolgen van AI in de filmindustrie en daarbuiten te beheersen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.