De opkomst en toekomst van AI: Een terugblik op 2023

FFrits 26 december 2023 07:02

In 2023 hebben we een enorme groei gezien in de toepassing van kunstmatige intelligentie, met de chatbot ChatGPT van OpenAI als boegbeeld. Maar dit is slechts het begin. Laten we eens kijken wat dit betekent voor onze toekomst en de mogelijke invloed op de maatschappij.

De impact van ChatGPT

In 2023 werd de chatbot ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, met een knal geïntroduceerd. Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) al langer in ons leven aanwezig is, zoals in foto-apps en slimme luidsprekers, bracht ChatGPT AI naar de voorgrond van de consumentenervaring. Met miljoenen gebruikers die het gebruiken voor alles, van huiswerkondersteuning tot het maken van werkschema's, heeft ChatGPT een nieuwe standaard gezet voor AI-toepassingen.

Het succes van nieuwkomer OpenAI met ChatGPT veroorzaakte schokgolven in de tech-industrie. Bedrijven zoals Google en Facebook, die al jaren aan AI-modellen werken, keken met verbazing naar de snelle opkomst en populariteit van ChatGPT. Het vermogen van OpenAI om snel te reageren en verbeteringen te maken, stelde deze gevestigde bedrijven op de proef.

De AI-ontwikkelingen zijn niet beperkt tot tekstgerichte chatbots. Nieuwe programma's zoals DALL-E en Midjourney, die afbeeldingen kunnen genereren op basis van tekstbeschrijvingen, hebben 2023 gemarkeerd als een jaar van snelle vooruitgang. De kwaliteit van de gegenereerde afbeeldingen is in de loop van het jaar aanzienlijk verbeterd, wat de snelheid benadrukt waarmee AI-technologieën evolueren.

De toekomst: Beeldanimatie en deepfakes

De volgende stap in AI wordt verwacht in het domein van beeldanimatie. Hoewel de eerste met AI geanimeerde beelden nog wat vreemd en onrealistisch zijn, is de verwachting dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Ondertussen zijn 'deepfakes', waarbij iemand wordt gemaakt om iets te zeggen op basis van korte audiofragmenten, al veel realistischer geworden.

Discussies over de impact van AI

De snelle opkomst en adoptie van AI heeft ook zijn zorgen en discussies opgeleverd. Deze reiken van het bespreken van de ethische aspecten van militaire AI tot zorgen over banenvervanging in de filmindustrie. Deze discussies benadrukken het belang van een grondige afweging van de impact van AI op de maatschappij.

De nieuwe Europese AI-wet

In reactie op de snelle groei van AI werken Europese beleidsmakers aan een nieuwe wet om de toepassing van AI te reguleren. Deze AI-wet heeft als doel om de inzet van AI transparanter en minder discriminerend te maken, en het is de verwachting dat hier begin volgend jaar over gestemd zal worden.

Voortdurende ontwikkelingen in AI

Hoewel regelgeving in de maak is, blijven de ontwikkelingen in AI onverminderd doorgaan. OpenAI heeft momenteel de voorsprong met programma's zoals ChatGPT, maar andere techgiganten zitten niet stil. Bedrijven zoals Facebook en Google werken hard aan hun eigen AI-taalmodellen in een poging om in te halen, wat bevestigt dat we nog maar aan het begin staan van het AI-tijdperk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.